Χτύπημα στη Λεκάνη
Το χτύπημα στη λεκάνη είναι εξαιρετικά συχνός τραυματισμός σε άτομα κάθε ηλικίας. Τα άτομα που συμμετέχουν σε αθλήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών στη λεκάνη. Το ίδιο ισχύει και για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι επίσης κινδυνεύουν επίσης από αυτό τον τραυματισμό.
Τι είναι η πύελος;
Η πύελος (λεκάνη) είναι μια περιοχή του σώματος που υπόκειται πολύ συχνά σε τραυματισμούς. Αφορά ασθενείς όλου του ηλικιακού φάσματος και ποικίλα είδη τραυματισμών, από απλές πτώσεις εξ΄ιδίου ύψους έως και πολύ βαρείς τραυματισμούς, όπως πτώσεις από μεγάλο ύψος και σοβαρά τροχαία ατυχήματα.
Η λεκάνη αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην σπονδυλική στήλη και τα κάτω άκρα του σώματος. Περιλαμβάνει το ιερό οστό, ένα τριγωνικού σχήματος οστό που ενώνεται από τις δύο πλευρές με τα δύο ανώνυμα οστά. Τα δύο ανώνυμα οστά, με τη σειρά τους, ενώνονται μεταξύ τους μπροστά με την ηβική σύμφυση. Σε κάθε πλευρά, επίσης, το κάθε ανώνυμο οστό αρθρούται με το ιερό οστό με την ιερολαγόνια άρθρωση.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στο χτύπημα στη λεκάνη;
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
Οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο επιρρεπείς σε κακώσεις χαμηλής βίας, όπως πτώση από το ύψος τους. Διάφορα παθολογικά προβλήματα των ασθενών αυτών, όπως δυσκολία στην όραση και στην ακοή, καθώς και η αδυναμία διατήρησης ισορροπίας του σώματός τους τους οδηγούν σε συχνές πτώσεις.
Συνήθως ένας τέτοιος τραυματισμός αποφέρει το κάταγμα του ισχίου. Άλλοτε πάλι επισυμβαίνει το κάταγμα της λεκάνης. Συχνά παρατηρείται ο συνδυασμός του κατάγματος του ιερού οστού στη οπίσθια πλευρά με κάταγμα του ενός ή και των δύο ανωνύμων οστών στην πρόσθια επιφάνεια (ηβοϊσχιακοί κλάδοι ). Η πλειοψηφία των καταγμάτων αυτών είναι σταθερά, με σχετικά καλή δυνατότητα επούλωσης.
Το γεγονός, επίσης, των γενικά χαμηλών λειτουργικών απαιτήσεων των ασθενών αυτών σε συνδυασμό με τα πολλαπλά προβλήματα υγείας τους, μας οδηγούν συνήθως σε συντηρητική αντιμετώπιση των καταγμάτων αυτών. Αυτό περιλαμβάνει την παραμονή σε κατάκλιση για λίγες μέρες με αναλγητική αγωγή και στη συνέχεια προοδευτική κινητοποίηση με περιπατητήρα και φυσιοθεραπευτή.
Άτομα νεότερης ηλικίας
Στους νέους ασθενείς τα πράγματα συνήθως είναι πιο πολύπλοκα. Ο μηχανισμός κάκωσης είναι πάντα πιο ισχυρός καθώς και η δυναμική του κατάγματος. Κι εδώ, συνδυάζεται πολύ συχνά το κάταγμα του ιερού οστού στον οπίσθιο δακτύλιο της λεκάνης με το κάταγμα των ανωνύμων οστών μπροστά ή ακόμα και η ρήξη της ηβικής σύμφυσης.
Ρήξη, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις. Ο συνδυασμός αυτός των κακώσεων σε ένα σχετικά νέο και υγιή ασθενή, καθώς και η επιδίωξη της πλήρους επανόδου του στα προηγούμενα επίπεδα δραστηριοτήτων και άθλησης οδηγεί τους ασθενείς στο χειρουργείο.
Ποιος είναι ο σκοπός της επέμβασης;
Σκοπός της επέμβασης είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας του πυελικού δακτυλίου με στόχο την έγκαιρη έναρξη της κινητοποίησης. Αντίθετα, η παραμονή του ασθενούς σε κατάκλιση για μακρύ χρονικό διάστημα οδηγεί σε μεγάλη πιθανότητα θρομβώσεων, απώλεια μυικής μάζας και δυσκολία στη επάνοδο στην πρωτέρα κατάσταση.
Τύπος κατάγματος της λεκάνης
Ένας ειδικός τύπος κατάγματος πυέλου(λεκάνης) είναι το κάταγμα κοτύλης. Κοτύλη ονομάζουμε το τμήμα αυτό που αρθρούται με την κεφαλή του μηριαίου οστού και δημιουργεί την άρθρωση του ισχίου. Στην περίπτωση που το κάταγμα είναι παρεκτοπισμένο, η επούλωσή του είναι πλημμελής και δημιουργούνται οι συνθήκες για πρόωρη φθορά της άρθρωσης και ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.
Το παρεκτοπισμένο κάταγμα κοτύλης είναι ακόμα ένας λόγος για χειρουργική αντιμετώπιση. Η ανάταξη του κατάγματος και η συμπαγής οστεοσύνθεση είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωση της άρθρωσης του ισχίου.
Η χειρουργική της λεκάνης και της κοτύλης απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και ξεφεύγει απ΄τις δυνατότητες ενός Γενικού Ορθοπαιδικού. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Π. Μπουντογιάννης κατέχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στη Χειρουργική Καταγμάτων της πυέλου στο νοσοκομείο Hull Royal Infirmary της Μεγάλης Βρετανίας.