Κατάγματα σκαφοειδούς

Τι είναι τα κατάγματα σκαφοειδούς;

Τα κατάγματα σκαφοειδούς συνίστανται στο σπάσιμο ενός από τα μικρά οστά του καρπού. Αυτός ο τύπος κατάγματος  είναι από τους πιο κοινούς τύπους καταγμάτων και συμβαίνει μετά από πτώση με το  χέρι σε έκταση. Το σκαφοειδές είναι ένα από τα οκτώ μικρά οστά της άρθρωσης του καρπού. Αυτό το οστό, σε σχήμα παρόμοιο με αυτό ενός φασολιού, βρίσκεται μεταξύ της βάσης του αντίχειρα και του οστού της κερκίδας  του αντιβραχίου. Ο ρόλος του σκαφοειδούς είναι να συντονίζει την κίνηση και τη θέση όλων των άλλων οστών του καρπού. Θεωρείται το κλειδί για τη σωστή λειτουργία του καρπού.

Σε ποιους τύπους διακρίνονται τα κατάγματα σκαφοειδούς;

Ένα κάταγμα σκαφοειδούς συνήθως περιγράφεται από τη θέση του μέσα στο οστό. Συνηθέστερα, το σκαφοειδές σπάει στο μέσο τμήμα του, που ονομάζεται “μέση”. Κατάγματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν τόσο στο εγγύς όσο και στο περιφερικό άκρο του οστού.

Τα κατάγματα σκαφοειδούς ταξινομούνται ανάλογα με τη σοβαρότητα της παρεκτόπισης – ή το πόσο μακριά τα κομμάτια του οστού έχουν μετακινηθεί από την κανονική τους θέση, σε:

  • Μη παρεκτοπισμένο κάταγμα. Σε αυτό το είδος κατάγματος, τα θραύσματα των οστών ευθυγραμμίζονται σωστά.
  • Παρεκτοπισμένο κάταγμα. Σε αυτό το είδος κατάγματος, τα θραύσματα των οστών έχουν μετακινηθεί από την κανονική τους θέση. Μπορεί να υπάρχουν κενά μεταξύ των κομματιών του οστού ή θραύσματα μπορεί να επικαλύπτονται μεταξύ τους.

Από τι προκαλούνται τα κατάγματα σκαφοειδούς;

Ένα κάταγμα σκαφοειδούς συνήθως συμβαίνει μετά από πτώση σε τεντωμένο χέρι, καθώς το βάρος του σώματος μεταφέρεται  στην παλάμη. Το άκρο του μεγαλύτερου οστού του αντιβραχίου (η κερκίδα) μπορεί επίσης να σπάσει σε αυτόν τον τύπο πτώσης, ανάλογα με τη θέση του χεριού κατά την προσγείωση.

Ο τραυματισμός είναι άλλη μια συχνή αιτία, και μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή συγκρούσεων, με μηχανοκίνητα οχήματα για παράδειγμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα των καταγμάτων σκαφοειδούς;

Τα πιο κοινά συμπτώματα ενός κατάγματος του σκαφοειδούς είναι:

  • Πρήξιμο του καρπού
  • Μώλωπες στην περιοχή του σκαφοειδούς
  • Πόνος και ευαισθησία στην περιοχή ακριβώς κάτω από τη βάση του αντίχειρα
  • Ασταθής κίνηση του αντίχειρα ή του καρπού
  • Δυσκολία και πόνος στο χέρι όταν σηκώνει ή κρατά αντικείμενα ο ασθενής.

Πως διαγιγνώσκονται τα κατάγματα σκαφοειδούς;

Ασφαλώς, το πρώτο βήμα για τη σωστή διάγνωση είναι η εξέταση του ασθενούς από τον ιατρό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ιατρός θα καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς καθώς και τα εμφανισθέντα συμπτώματα. Επίσης, θα επιδιώξει να εξακριβώσει πώς προέκυψε ο τραυματισμός. Ο ιατρός θα εξετάσει επίσης:

  • Πρήξιμο
  • Μώλωπες
  • Απώλεια κίνησης

Επιπλέον, ο ιατρός πιθανότατα να προχωρήσει και σε απεικονιστικό έλεγχο. Mέσω της ακτινογραφίας θα προσδιορίσει εάν υφίσταται κάταγμα σκαφοειδούς και εάν τα σπασμένα κομμάτια του οστού έχουν μετατοπιστεί. Επιπροσθέτως, μπορεί να εντοπίσει και άλλα κατάγματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κάταγμα σκαφοειδούς δεν εμφανίζεται αμέσως στην ακτινογραφία. Σ’ αυτήν  την περίπτωση μπορεί να συστήσει νάρθηκα καρπού ή γύψο για 2 έως 3 εβδομάδες, και στη συνέχεια να επαναληφθεί η ακτινογραφία.

Ο ιατρός ενδεχομένως να ζητήσει και μαγνητική τομογραφία για να μάθει περισσότερα για τα οστά και τους μαλακούς ιστούς του καρπού.

Τέλος, η αξονική τομογραφία μπορεί να είναι χρήσιμη για την αποκάλυψη ενός κατάγματος του σκαφοειδούς και μπορεί επίσης να δείξει εάν τα οστά έχουν μετατοπιστεί. Τα ευρήματα της αξονικής θα καθορίσουν τη μέθοδο και διαδικασία της θεραπείας.

Κατάγματα σκαφοειδούς: Θεραπεία

Η θεραπεία του κατάγματος του σκαφοειδούς, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Η μη χειρουργική θεραπεία προτείνεται για απαρεκτόπιστα κατάγματα, ειδικά του άπω πόλου και της μεσότητας. Για αυτόν τον τύπο κατάγματος, ο ιατρός θα τοποθετήσει το αντιβράχιο και το χέρι σε γύψο ή νάρθηκα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται όταν το σκαφοειδές σπάσει στη μέση ή στον εγγύς πόλο ή αν έχουν μετατοπιστεί κομμάτια οστού. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να ευθυγραμμίσει και να σταθεροποιήσει το κάταγμα, δίνοντάς του μια καλύτερη ευκαιρία να επουλωθεί.

Κατά την ανάρρωση.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα κατάγματα, τα κατάγματα σκαφοειδούς τείνουν να επουλώνονται αργά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να αποφευχθούν οι ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Ανύψωση, μεταφορά, ώθηση ή τράβηγμα περισσότερων από ένα κιλό βάρους
  • Ρίψεις
  • Άθληση
  • Αναρρίχηση
  • Συμμετοχή σε δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο τον καρπό
  • Κάπνισμα (καθυστερεί την επούλωση)

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πλήρης κίνηση των δακτύλων κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης. Ως εκ τούτου ένα πρόγραμμα άσκησης από κάποιον εξειδικευμένο, θεωρείται απαραίτητο.

 

Ο κος  Μπουντογιάννης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματιολόγος. Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατέχει μεγάλη εμπειρία στη Χειρουργική και μη Χειρουργική αντιμετώπιση όλου του φάσματος των παθήσεων της Ορθοπαιδικής. Διακρίνεται, καθώς έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων με τις νεότερες ελάχιστης επεμβατικότητας  τεχνικές και τα πρωτόκολλα γρήγορης αποκατάστασης. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί του για κάθε ορθοπαιδικό πρόβλημα αντιμετωπίζετε.