Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Η έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, επίσης γνωστή ως tennis elbow είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από πόνο και φλεγμονή στον αγκώνα. Προκαλείται από επαναλαμβανόμενη υπερβολική χρήση των μυών του αντιβραχίου που συνδέονται με τον έξω επικόνδυλο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές ρήξεις στον τένοντα που συνδέει τον μυ με το οστό. Η πάθηση αυτή παρατηρείται συνήθως σε παίκτες του τένις και σε άτομα που εκτελούν επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πιάσιμο, στροφή ή ανύψωση του καρπού.

Η θεραπεία για την επικονδυλίτιδα του αγκώνα περιλαμβάνει συνήθως έναν συνδυασμό συντηρητικών προσεγγίσεων για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν ενέσεις κορτικοστεροειδών ή χειρουργική επέμβαση. Η πρόληψη περιλαμβάνει τη σωστή εκτέλεση των δραστηριοτήτων, καθώς και τη διατήρηση καλής δύναμης και ευλυγισίας του αντιβραχίου.

 

Πού οφείλεται η επικονδυλίτιδα αγκώνα;

 

Η ακριβής αιτία της επικονδυλίτιδας του αγκώνα δεν είναι πλήρως κατανοητή. Σε γενικές γραμμές, θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης καταπόνησης και υπερβολικής χρήσης των μυών του αντιβραχίου που συνδέονται με τους επικονδύλους του αγκώνα. Οι επανειλημμένες επιβαρύνσεις αυτών των μυών μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη μικρών ρήξεων στους τένοντες. Έτσι, προκαλείται πόνος, φλεγμονή και μειωμένο εύρος κίνησης στον προσβεβλημένο αγκώνα.

Ορισμένες από τις αιτίες ή τους παράγοντες κινδύνου για την επικονδυλίτιδα του αγκώνα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Επαναλαμβανόμενη χρήση των μυών του αντιβραχίου σε δραστηριότητες όπως το τένις, το γκολφ ή η άρση βαρών
  • Κακές τεχνικές κατά τη διάρκεια αθλητικών ή άλλων δραστηριοτήτων
  • Ανύψωση ή μεταφορά βαρειών αντικειμένων
  • Επαναλαμβανόμενη χρήση εργαλείων χειρός, όπως κατσαβίδια, σφυριά ή κλειδιά
  • Παρατεταμένη χρήση υπολογιστή ή πληκτρολόγηση
  • Μεταβολές στους τένοντες και τους μύες λόγω ηλικίας οι οποίες μπορεί να τους κάνουν πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς
  • Κάπνισμα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την επούλωση και να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα

Συμπτωματολογία

Κατά μέσο όρο τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας αγκώνα έχουν διάρκεια από 2 εβδομάδες μέχρι 2 χρόνια. Το βασικό σύμπτωμα που παρουσιάζει η επικονδυλίτιδα είναι ο πόνος. Ενδεχομένως, ο πόνος  να ακτινοβολεί προς τα πάνω κατά μήκος του βραχίονα και προς τα κάτω εξωτερικά του αντιβραχίου. Σπανιότερα, ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί ακόμη και στο τρίτο και τέταρτο δάχτυλο. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να μειωθεί η ελαστικότητα και η δύναμη των εκτεινόντων μυών του καρπού. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν πως παρατηρούν αδυναμία στην άρση αντικειμένων, ιδιαίτερα όταν ο αγκώνας βρίσκεται σε έκταση. Επιπλέον -σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις- αναφέρεται μια αίσθηση παράλυσης

 

Επικονδυλίτιδα Αγκώνα – Διάγνωση

 

Για τη διάγνωση της επικονδυλίτιδας αγκώνα διενεργείται συνήθως κλινική εξέταση. Κατά την ψηλάφηση του οστού, είναι αισθητός ένας χαρακτηριστικός πόνος στην εξωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Επίσης, κατά την προσπάθεια έκτασης των δακτύλων υπό αντίσταση, εμφανίζεται  ένα χαρακτηριστικό άλγος. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης ή στο ενδεχόμενο η κλινική εξέταση να μην αναδείξει ξεκάθαρα την πάθηση, διενεργούνται απεικονιστικές εξετάσεις. Οι συνήθεις απεικονιστικές εξετάσεις που διενεργούνται είναι η ακτινογραφία, το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία.

 

Θεραπεία

 

Στα αρχικά στάδια, συστήνεται ξεκούραση και αποφυγή καταπόνησης της άρθρωσης μέσω των μηχανισμών που έχουν προκαλέσει την πάθηση. Επιπλέον, σημαντικός αρωγός στην αντιμετώπιση της πάθησης είναι η χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η φυσικοθεραπεία που περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης των μυών και θεραπευτικό υπέρηχο επίσης λειτουργεί βοηθητικά. Για την οριστική λύση του προβλήματος και σε περίπτωση που η συντηρητική αγωγή δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι χειρουργική είτε με ενδοσκοπικές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η αρθροσκόπηση, είτε με τις κλασικές ανοικτές τεχνικές.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Τραυματιολόγο Δρ. Μπουντογιάννη Πέτρο.