Μούδιασμα στο πόδι

Τι ακριβώς σημαίνει όταν κάποιος παραπονιέται ότι έχει «Μούδιασμα στο πόδι»;

Το μούδιασμα στο πόδι (γνωστό και ως αιμωδία) είναι η μειωμένη και διαφοροποιημένη αίσθηση, που συχνά αισθάνεται κάποιος. Η συνήθης αίσθηση είναι αυτή του βελονισμού ή/και του μυρμηγκιάσματος, η οποία και προκαλεί στιγμιαίο περιορισμό στην κίνηση του ποδιού. Ορισμένοι νιώθουν αδύναμο το πόδι τους (κάτι το οποίο δεν ισχύει) και πολλές φορές παραπονιούνται για αίσθημα καύσου και «υποδόρια τσιμπήματα».

Από τι προκαλείται το μούδιασμα στο πόδι;

Συχνά, τα πόδια ενός ατόμου μουδιάζουν προσωρινά λόγω της κακής τοποθέτησης του σώματός του. Ωστόσο, το χρόνιο ή μακροχρόνιο μούδιασμα στα πόδια είναι σχεδόν πάντα σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.

Μεταξύ των κυριότερων παραγόντων που σχετίζονται με το μούδιασμα των ποδιών συγκαταλέγονται:

 • Η στάση του σώματος : Ορισμένες στάσεις ασκούν πίεση στα νεύρα ή μειώνουν τη ροή του αίματος στα κάτω άκρα. Αποτελούν τοιουτοτρόπως την πιο κοινή αιτία προσωρινού μουδιάσματος στα πόδια. Ενδεικτικά παραδείγματα των προαναφερθέντων είναι τα εξής: Σταύρωμα των ποδιών για αρκετή ώρα, ορθοστασία μεγάλης διάρκειας, γονάτισμα επίσης μεγάλης διάρκειας και τέλος, στενά ρούχα (παντελόνια, κάλτσες) και παπούτσια.
 • Ο τραυματισμός : Τραυματισμοί στον κορμό, τη σπονδυλική στήλη, τους γοφούς, τα πόδια και τους αστραγάλους, μπορεί να ασκήσουν πίεση στα νεύρα και να προκαλέσουν μουδιάσματα στο πόδι.
 • Ο διαβήτης : Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη αναπτύσσουν έναν τύπο νευρικής βλάβης που ονομάζεται διαβητική νευροπάθεια. Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο στα πόδια.
 • Τα προβλήματα στο κάτω μέρος της πλάτης και ισχιαλγία : Προβλήματα στο κάτω μέρος της πλάτης, όπως η κήλη των δίσκων της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσουν συμπίεση των νεύρων που πηγαίνουν στα πόδια, οδηγώντας σε μούδιασμα ή αισθητικές διαταραχές.
 • Το σύνδρομο ταρσαίου σωλήνα : Εμφανίζεται όταν ένα νεύρο που εντοπίζεται στο πίσω έσω μέρος του αστραγάλου συμπιέζεται . Τα άτομα με αυτό το σύνδρομο τείνουν να αισθάνονται μούδιασμα, κάψιμο, μυρμήγκιασμα και πόνο στους αστραγάλους, τις φτέρνες και τα πόδια τους.
 • Η σκλήρυνση κατά πλάκας : Μια αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περίβλημα που καλύπτει τα νευρικά κύτταρα, γνωστό ως μυελίνη. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών.
 • Το εγκεφαλικό επεισόδιο : Συμβαίνει σε οποιαδήποτε ηλικία και τα συμπτώματα τείνουν να είναι τα ίδια: μπερδεμένη ομιλία, μούδιασμα και αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και είναι πιο συχνά σε άτομα με παράγοντες κινδύνου όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, ιστορικό καπνίσματος και διαβήτη.
 • Ο Λύκος : Μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε υγιή κύτταρα. Προκαλεί περιφερική νευροπάθεια, η οποία συνήθως οδηγεί σε μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.
 • Η περιφερική αρτηριακή νόσος : Εμφανίζεται μετά από στένωση αρτηριών οπότε και μειώνεται η ροή του αίματος στα χέρια και ειδικά στα πόδια.
 • Οι όγκοι : Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας όγκος δύναται να αναπτυχθεί με τρόπο που πιέζει ένα νεύρο, προκαλώντας μούδιασμα στο πόδι και μυρμήγκιασμα.

 

Με ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστεί το μούδιασμα στο πόδι;

Πολλές φορές το μούδιασμα στο πόδι, συνοδεύεται και από επιπλέον συμπτώματα, ταυτόχρονα ή κατά διαστήματα, όπως:

 • Αίσθημα καύσου
 • Αίσθημα γαργαλήματος
 • Φαγούρα
 • Αίσθηση ότι κάτι κινείται κάτω από το δέρμα

 

Πως γίνεται η Διάγνωση;

Επειδή το μούδιασμα των άκρων μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, οι ιατροί συχνά χρησιμοποιούν συνδυαστικές μεθόδους για να προσδιορίσουν την αιτία του. Αρχικά ο ιατρός θα καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματα και πότε εμφανίστηκαν. Ακολουθεί εξέταση η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο των αντανακλαστικών, της μυϊκής δύναμης και των αισθητηριακών λειτουργιών. Ενδέχεται να εξετάσει εάν γίνεται αντιληπτό ένα τσίμπημα ή ένα ελαφρύ άγγιγμα και στις δύο πλευρές του σώματος. Επιπλέον και εφόσον ο ιατρός κρίνει απαραίτητο, μπορεί να διενεργηθεί περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος και εξετάσεις αίματος. Η μαγνητική ή αξονική τομογραφία βοηθούν στην καλύτερη απεικόνιση  του εγκεφάλου για έλεγχο εγκεφαλικού επεισοδίου ή όγκου.

Μούδιασμα στο πόδι: Αντιμετώπιση

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία του μουδιάσματος. Τα μακροχρόνια προβλήματα νεύρων μπορούν μερικές φορές να αντιμετωπιστούν με φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά και κορτικοστεροειδή. Επικουρικά μάλιστα ο ασθενής μπορεί να κάνει ασκήσεις και μασάζ στο πόδι, να βάλει παγοκύστες και φυσικά να το ξεκουράσει.

 

Ο κος  Μπουντογιάννης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός -Τραυματιολόγος απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι από τους λίγους στη χώρα μας που εξειδικεύεται στην Χειρουργική Τραύματος, Καταγμάτων και Παθήσεων Πυελικού Δακτυλίου (Λεκάνης) και Κοτύλης. Στόχος του είναι το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα.