Categories
Uncategorized

Υγρό στο γόνατο: Συμπτώματα και Αίτια

 

Όταν υπάρχει συσσώρευση επιπλέον αρθρικού υγρού στην άρθρωση του γόνατος, αυτό οδηγεί σε πρήξιμο στην περιοχή. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως υγρό στο γόνατο, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη συλλογή αίματος ή πύου, η οποία συμβάλλει περαιτέρω στην τοπική διόγκωση. Η άρθρωση του γόνατος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω της καθημερινής έκθεσής της σε κραδασμούς και τριβές, που ισοδυναμούν με περίπου 2-3 φορές το σωματικό βάρος με κάθε βήμα. Αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές αρθρώσεις που στηρίζουν το ανθρώπινο σώμα.

Στην άρθρωση του γόνατος ενώνεται το μηριαίο οστό με την κνήμη. Με αυτόν τον τρόπο, είναι εφικτή η πραγματοποίηση καθημερινών κινήσεων όπως η άρση και το περπάτημα. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως ο τραυματισμός και η καταπόνηση του γονάτου μπορεί να είναι αποτέλεσμα καθημερινών δραστηριοτήτων και δεν αφορά μόνο αθλητές. Κανονικά, το γόνατο περιέχει περίπου 7-10 cc αρθρικού υγρού. Αυτό το υγρό είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της λίπανσης της άρθρωσης που αποσκοπεί στην αποφυγή της υπερβολικής τριβής μεταξύ των διαφορετικών δομών της.

 

Υγρό στο γόνατο: Αιτίες

 

Η συσσώρευση υγρού στο γόνατο μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων παραγόντων και καταστάσεων, όπως:

  • Διάστρεμμα γόνατος
  • Εξάρθρωση επιγονατίδας
  • Αρθρίτιδα γόνατος
  • Τενοντίτιδα
  • Ρήξη μηνίσκου
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Σηπτική αρθρίτιδα
  • Θυλακίτιδα γόνατος
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
  • Όγκοι (καλοήθεις ή κακοήθεις)
  • Κύστη Baker
  • Νόσος Osgood-Schlatter

 

Συμπτώματα συσσώρευσης υγρού στο γόνατο

 

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, γνωστός ως αρθραλγία. Ο πόνος της αρθρίτιδας είναι συνήθως πιο έντονος από τον αναμενόμενο, ανάλογα με την προσβεβλημένη άρθρωση. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι προσωρινά και να παρουσιάζονται σε διαφορετικά μέρη του σώματος σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ωστόσο, εάν η συσσώρευση αρθρικού υγρού προκαλείται από υπερβολική καταπόνηση της άρθρωσης, ο πόνος συχνά παραμένει εντοπισμένος.

 

Στα πλαίσια της διάγνωσης, ένας έμπειρος Ορθοπαιδικός θα επιδιώξει να διαγνώσει την υποκείμενη αιτία του πόνου, προσδιορίζοντας αν αυτός προέρχεται από την ίδια την άρθρωση ή σχετίζεται με φλεγμονή των τενόντων (τενοντίτιδα). Διαγνωστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία ή το μυοσκελετικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιούνται συνήθως για την επίτευξη οριστικής διάγνωσης.

 

Το μη επεξεργασμένο υγρό στο γόνατο μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη, ενώ μια ρήξη μηνίσκου μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και μειωμένη κινητικότητα. Η αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας για τη σωστή διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας.

 

Θεραπευτικές επιλογές

 

Διατίθενται διάφορες θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης:

 

Συντηρητικά μέτρα θεραπείας:

Σε περιπτώσεις που δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, το πρήξιμο του γόνατος μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέτρα και ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Η ανάπαυση, η αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή, οι κρύες κομπρέσες και η επίδεση του γόνατος αποτελούν αρχικές θεραπείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντηρητική θεραπεία δεν σημαίνει να μην κάνετε τίποτα και να περιμένετε να περάσει ο καιρός. Αντίθετα, περιλαμβάνει την τήρηση ενός εξατομικευμένου προγράμματος φυσικοθεραπείας που επικεντρώνεται στη διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων και στην ενδυνάμωση των γύρω μυών για την απορρόφηση των κραδασμών και των φορτίων, αποκαθιστώντας τη δομή και τη λειτουργία των αρθρώσεων.

 

Επεμβατικές διαδικασίες:

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα, συμπτωματικές ρήξεις μηνίσκου ή παρεκτοπισμένα κατάγματα, μπορεί να χρειαστούν επεμβατικές θεραπείες. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν αρθροσκοπικά, χωρίς τομές, ή μέσω ανοικτής χειρουργικής επέμβασης. Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται κυρίως για περιπτώσεις αρθροπλαστικής γόνατος, όπου εφαρμόζονται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και πρωτόκολλα ταχείας θεραπείας γόνατος για τη διευκόλυνση της ανώδυνης κινητοποίησης και της ταχείας αποκατάστασης του γόνατος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Τραυματιολόγο Δρ. Μπουντογιάννη Πέτρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *