Categories
Uncategorized

Οστεοαρθρίτιδα και Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

H οστεοαρθρίτιδα είναι μια πολύ συχνή νόσος που προσβάλλει όλο και περισσότερους ασθενείς παγκοσμίως. Επιπλέον, η οστεοαρθρίτιδα και ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι δύο έννοιες που σχετίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η θεραπεία της στο εγγύς μέλλον θα ξοδεύει μεγάλα ποσά από τους προϋπολογισμούς υγείας, ιδιαίτερα στις χώρες του δυτικού κόσμου. 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου της οστεοαρθρίτιδας;

Είναι πολλοί οι λόγοι που προκαλούν την νόσο. Στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι οι γενετικοί παράγοντες που την προδιαθέτουν. Είναι αυτή η μεγάλη μερίδα των ασθενών που προσβάλλονται από την πρωτοπαθή οστεοαρθίτιδα.

Συνήθως πρόκειται για ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Πιο σπάνια κατηγορία ασθενών είναι αυτοί που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς στρέφεται εναντίον των ίδιων του των ιστών, προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες στην άρθρωση του γόνατος μεταξύ άλλων.

Τέλος, σε μια μικρή μερίδα ασθενών, η εκφύλιση του γόνατος έχει προέλθει από κάποιον σοβαρό τραυματισμό, συνήθως κάποιο κάταγμα, είτε του άνω άκρου της κνήμης είτε του κατώτερου τμήματος του μηριαίου οστού.

Πότε πρέπει να προβώ σε χειρουργική επέμβαση;

Ανεξάρτητα από την αιτία που την προκάλεσε, η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος προκαλεί σημαντικό πόνο και δυσκαμψία στον ασθενή, κρατώντας τον μακριά από τις δραστηριότητές του.

Όταν η αρχική αντιμετώπιση με αναλγητικά, φυσικοθεραπεία και ενδεχομένως με ενδαρθρικές ενέσεις δεν είναι πια αποτελεσματική, τότε προκρίνεται η τελική αντιμετώπιση με την ολική αρθροπλαστική.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική είναι η επέμβαση κατά την οποία αντικαθιστούμε τις φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες  του γόνατος με μεταλλικές προθέσεις. Τα υλικά αυτά είναι τελευταίας τεχνολογίας κράματα τιτανίου, συχνά με επικάλυψη ειδικού υλικού για γρήγορη ενσωμάτωση στο οστό του ασθενούς.

Ανάμεσα στις προθέσεις του μηριαίου οστού και της κνήμης χρησιμοποιείται ειδικό υλικό πολυαιθυλενίου που εξασφαλίζει την ομαλή και ανώδυνη κίνηση της άρθρωσης.

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο για την επέμβαση την ημέρα του χειρουργείου. Η αναισθησία που προτιμάται πλέον είναι περιοχική (ραχιαία, επισκληρίδιος ή συνδυασμός με block). Αυτή εξασφαλίζει την καλύτερη μετεγχειρητική αναλγησία και ταυτόχρονα επιτρέπει την κινητοποίηση του ασθενούς αργότερα την ίδια ημέρα.

Εξάλλου, η περιοχική αναισθησία υπερτερεί της γενικής αναισθησίας ως αναφορά την νοσηρότητα.

Η χειρουργική προσπέλαση είναι πάντα στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Μετά την διήνηση των επιφανειακών ιστών ο χειρουργός αποκτά πρόσβαση στις φθαρμένες επιφάνειες του μηρού και της κνήμης. Η εκτομή τους και η αντικατάσταση με τις μεταλλικές προθέσεις γίνεται με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Με τον ειδικό αυτό εξοπλισμό, ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο το ακριβές σημείο τοποθέτησης των προθέσεων και την διόρθωση του άξονα της άρθρωσης ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση ο στόχος είναι η ταχύτατη κινητοποίηση του ασθενούς. Με τις σύγχρονες τεχνικές αναισθησίας  και τη χρήση της μικρότερης δυνατής χειρουργικής προσπέλασης η πλειοψηφία των ασθενών κινητοποιείται ευχερώς κάποιες ώρες μετά την επέμβαση με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή.

Η επάνοδος στο σπίτι είναι θέμα δύο-τριών ημερών. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής χρειάζεται την χρήση βοηθήματος για κάποιες εβδομάδες πριν επιστρέψει στην πλήρη δραστηριότητά του.

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι μια πολύ επιτυχημένη επέμβαση που πραγματικά επιτρέπει στον ασθενή να απαλλαγεί οριστικά από του πόνους του και να απολαύσει ξανά τη ζωή του.

Ποιος κίνδυνος ελλοχεύει μετά την επέμβαση;

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος που σχετίζεται με την επέμβαση είναι η μόλυνση, που ευτυχώς αφορά λιγότερο από έναν ασθενή στους εκατό που υποβάλλονται στην επέμβαση.

Ο Πέτρος Μπουντογιάννης είναι ο πλέον κατάλληλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός για την αντιμετώπιση των παθήσεων του γόνατος, σημειώνοντας στη μέχρι τώρα καριέρα του πληθώρα επιτυχημένων χειρουργείων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οτιδήποτε σας προκύψει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *