Categories
Uncategorized

Νέες τεχνικές στην Αθροπλαστική Γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μαζί με την αρθροπλαστκή του ισχίου μία από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις που έχει προσφέρει η ορθοπαιδική στην παγκόσμια κοινότητα. Για πάνω από έναν αιώνα οι ορθοπαιδικοί παγκοσμίως χρησιμοποιούν τη χειρουργική αυτή μέθοδο ως την τελευταία και ριζική λύση χρόνιων προβλημάτων της άρθρωσης του γόνατος που καταλήγουν σε εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών. Παρακάτω ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πέτρος Μπουντογιάννης κάνει αναφορά στις Νέες τεχνικές στην Αρθροπλαστική Γόνατος.

Πότε πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η κυριότερη ένδειξη της επέμβασης είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η νόσος γίνεται όλο και πιο συχνή λόγω της σταδιακής αλλά και σταθερής επέκτασης του προσδοκώμενου της επιβίωσης του πληθυσμού. Επίσης, η αλλαγή του τρόπου σκέψης του γηράσκοντος πληθυσμού προς όλο και πιο ενεργό συμμετοχή σε καθημερινές δραστηριότητες και σπορ, που οι παλαιότερες γενιές αμελούσαν,  επιβάλει την εξεύρεση λύσεων αποκατάστασης σε όλο και πιο φθαρμένες αρθρώσεις.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αντίστοιχα μεγαλύτερη ανάγκη αναθεωρήσεων των αρθροπλαστικών του γόνατος, επιβάλλει τη χρήση νέων τεχνικών καθώς και τη χρήση πιο προηγμένων υλικών.

Τεχνολογικές Εξελίξεις της επέμβασης

Στον τομέα της βιομηχανίας, οι κατασκευαστές των προθέσεων χρησιμοποιούν καλύτερα και πιο ανθεκτικά κράματα μετάλλων με κύριο συστατικό το τιτάνιο, τα οποία έχουν δείκτες ελαστικότητας πιο κοντά σε αυτούς του ανθρώπινου οστού. Τα υλικά αυτά συχνά έχουν ειδικές επιστρώσεις, όπως η χρήση υδροξυαπατίτη που έχουν σαν σκοπό την ταχύτερη ενσωμάτωση της πρόθεσης στο οστό του ασθενούς.

Μεγάλη πρόοδος έχει επίσης συντελεστεί στην τεχνολογία των πολυαιθυλενίων, των ειδικών υλικών που τοποθετούνται ανάμεσα στις μεταλλικές προθέσεις ώστε να εξασφαλίζεται ομαλή κίνηση. Τα υλικά αυτά πλέον έχουν ιδανικές αναλογίες σκληρότητας, αντοχής στο χρόνο, μικρού ρυθμού φθοράς. Οι εξελίξεις στην χημική σύστασή τους καθώς και στις σύγχρονες μεθόδους αποστείρωσης εξασφαλίζουν ομαλή κίνηση των προθέσεων, μικρό δείκτη φθοράς και αντοχή στο χρόνο.

Αρθροπλαστική Γόνατος: Παλιά VS Σήμερα

Οι πρώτες αρθροπλαστικές γόνατος ήταν επεμβάσεις που χαρακτηρίζονταν από μεγάλα χειρουργικά τραύματα, σημαντική απώλεια αίματος, υψηλά ποσοστών λοιμώξεων. Ο σύγχρονος Ορθοπαιδικός Χειρουργός εκτελεί την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος με τη μικρότερη προσβολή των μαλακών ιστών του ασθενούς. Τόσο η επιφανειακή τομή του δέρματος όσο πολύ περισσότερο η διύνηση των εν τω βάθει ιστών, μυών, τενόντων και συνδέσμων, είναι κρίσιμης σημασίας για την ομαλή και ταχεία κινητοποίηση του ασθενούς μετά το χειρουργείο.

Τοποθέτηση των υλικών

Όσο σημαντική ήταν η εξέλιξη της τεχνολογίας στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στην αρθροπλαστική γόνατος  άλλο τόσο σημαντική είναι η ακριβής τους τοποθέτηση. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός πλέον έχει στη φαρέτρα του σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικής καθοδήγησης όπου μπορεί με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και ειδικού λογισμικού να τοποθετεί τα υλικά στην ιδανική θέση. Η τεχνολογία αυτή μας δίνει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης να αποφασίζουμε για την ιδανική ρύθμιση παραμέτρων του χειρουργείου, ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική κίνηση του γόνατος και η διάρκειά του στο χρόνο.

Σημασία του Αναισθησιολόγου

Ιδιαίτερη σημασία τέλος έχει η άριστη συνεργασία του Ορθοπαιδικού Χειρουργού με την Ομάδα των Αναισθησιολόγων. Στη σύγχρονη μεθοδολογία περιλαμβάνεται η όλο και πιο συχνή χρήση της περιοχικής αναισθησίας, όπως η επισκληρίδιος ή η χρήση των block. Τα παραπάνω εξασφαλίζουν τον περιορισμό του μετεγχειρητικού πόνου στο ελάχιστο και την ταχεία κινητοποίηση του ασθενούς.

Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Πέτρος Μπουντογιάννης έχει πολυετή εμπειρία σε χειρουργικές επεμβάσεις όπως η Αρθροπλαστική Γόνατος και είναι ο πλέον κατάλληλος για να απαντήσει τα ερωτήματά σας σχετικά με τη συγκεκριμένη επέμβαση. Ο ίδιος δίνει έμφαση στην εξατομικευμένη θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κάθε ασθενή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *