Κάταγμα ισχίου: Διάγνωση
Μπορεί κανείς να σπάσει το ισχίο του σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά το 90% των εισαγωγών στο νοσοκομείο για κατάγματα ισχίου αφορά άτομα άνω των 65 ετών. Η εγχείρηση είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση ενός κατάγματος του ισχίου. Καθώς μεγαλώνετε, τα οστά σας χάνουν σιγά σιγά τα μέταλλα (π.χ. ασβέστιο) που έχουν και μειώνεται η πυκνότητα τους.
Η σταδιακή απώλεια της πυκνότητας (οστεοπενία και οστεοπόρωση) αδυνατίζει τα οστά και αυξάνει την πιθανότητα καταγμάτων. Περισσότεροι από 320.000 Αμερικανοί εισάγονται στο νοσοκομείο κάθε χρόνο εξαιτίας κατάγματος του ισχίου.
Αν είστε γυναίκα, έχετε δύο με τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να σπάσετε το ισχίο σας. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι γυναίκες χάνουν οστική μάζα με γρηγορότερο ρυθμό από τους άνδρες. Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων στις γυναίκες κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση επιταχύνει την απώλεια οστικής μάζας και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου.
Η άμεση αιτία ενός κατάγματος του ισχίου είναι συχνά ένα ατύχημα ή μια πτώση, ακόμα και αν είναι ασήμαντη. Η υποκείμενη αιτία, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνετε, είναι πιθανώς η οστεοπόρωση. Στην οστεοπόρωση τα οστά δεν περιέχουν αρκετό ασβέστιο και άλλα μέταλλα και η δομή τους εξασθενεί. Η απώλεια της δύναμης των οστών τείνει να είναι μεγαλύτερη στη σπονδυλική στήλη, στο αντιβράχιο, στους μηρούς και στο μέρος των καταγμάτων του ισχίου.
Διάγνωση
Συχνά ο γιατρός μπορεί να εξακριβώσει ότι έχετε κάταγμα στο ισχίο από το ιστορικό ενός τραυματισμού, τα συμπτώματα σας και παρατηρώντας την ανώμαλη θέση του ισχίου και του ποδιού. Μια ακτινογραφία μπορεί να επιβεβαιώσει το κάταγμα και να δείξει ακριβώς το μέρος του ισχίου που έχει επηρεαστεί.
Τα συμπτώματα είναι:
- Έντονος πόνος στο ισχίο ή στη βουβωνική χώρα.
- Αδυναμία να βάλετε βάρος στο τραυματισμένο πόδι.
- Μελάνιασμα και πρήξιμο στο ισχίο και στη γύρω περιοχή.
- Πιο κοντό πόδι στην πλευρά του τραυματισμένου ισχίου.
- Στροφή προς τα μέσα ή προς τα έξω του ποδιού που βρίσκεται στην πλευρά του τραυματισμένου ισχίου.
Τα περισσότερα κατάγματα στο ισχίο συμβαίνουν σε ένα από τα δύο ακόλουθα μέρη: στον αυχένα του μηριαίου οστού ή στον τροχαντήρα.
To 90% των καταγμάτων του ισχίου συμβαίνουν στο ένα από τα δύο μέρη κατά μήκος του μηρού, στο μακρύ οστό που εκτείνεται από τη λεκάνη μέχρι το γόνατο.
- Αυχένας του μηριαίου. Ο αυχένας του μηριαίου οστού βρίσκεται στο πάνω μέρος του μηρού, μετά το σφαιρικό μέρος που βρίσκεται στην κοιλότητα της άρθρωσης.
- Τροχαντήρας. Αυτή η περιοχή είναι το άνω μέρος του μηρού που προβάλλει προς τα έξω.
Πόσο σοβαρό είναι το κάταγμα ισχίου;
Το κάταγμα ισχίου είναι ένας σοβαρός τραυματισμός, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Αν και το κάταγμα μπορεί να θεραπευτεί, οι επιπλοκές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
Οι γιατροί σπάνια δε χρησιμοποιούν εγχείρηση για τα ασταθή κατάγματα του ισχίου, γιατί η ακινησία στο κρεβάτι ή η έλξη σχετίζονται με σοβαρές επιπλοκές. Ο κίνδυνος της έλξης είναι ότι σας κρατάει ακίνητους για μεγάλο διάστημα κατά το οποίο μπορεί να αναπτυχθούν θρόμβοι στο ένα ή και στα δύο πόδια. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί θρόμβος στο ένα πόδι μετά από εγχείρηση στο ισχίο, ιδιαίτερα αν δε σηκωθείτε και κινηθείτε αμέσως. Ο θρόμβος μπορεί να αποκοπεί, να μετακινηθεί και να σφηνώσει σε μια αρτηρία των πνευμόνων σταματώντας τη ροή του αίματος προς τον αντίστοιχο πνευμονικό ιστό. Αυτή η πάθηση, που ονομάζεται πνευμονική εμβολή, μπορεί να αποβεί μοιραία, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Ευτυχώς η εγχείρηση για την αντιμετώπιση ενός κατάγματος του ισχίου είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική, αν και η ανάρρωση απαιτεί χρόνο και υπομονή. Τα περισσότερα άτομα, ακόμα και αυτά άνω των 80 ετών, αναρρώνουν πλήρως από το κάταγμα ισχίου. Γενικά, όσο καλύτερη είναι η γενική κατάσταση της υγείας, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες για πλήρη ανάρρωση.