Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μια από τις συχνότερες κακώσεις που επισυμβαίνουν στην άρθρωση του γόνατος. Ιδιαίτερα, η κάκωση αυτή συμβαίνει συχνότερα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, λόγω των απότομων στροφικών κινήσεων.   

Τι είναι ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος αποτελεί ένα από τα βασικότερα ανατομικά μέρη του γόνατος. Η άρθρωση του γόνατος έχει δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω. Πρόκειται για δύο ινοχόνδρινες κατασκευές με ημισεληνοειδές σχήμα, η σύσταση των οποίων είναι πλούσια σε κολλαγόνο και νερό. Οι μηνίσκοι εντοπίζονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών του μηρού και της κνήμης και δρουν προστατευτικά των αρθρικών επιφανειών του γόνατος. Τα ανατομικά στοιχεία αυτά, εξασφαλίζουν τη σταθερότητα της άρθρωσης, ενώ ταυτόχρονα απορροφούν τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.

Πώς προκαλείται η ρήξη μηνίσκου;

Η ρήξη μηνίσκου προκαλείται έπειτα από έντονο στροφικό τραυματισμό. Πρόκειται για έναν από τους συχνότερους αθλητικούς τραυματισμούς και εντοπίζεται με μεγάλη συχνότητα σε άτομα νεαρής ηλικίας. Παρόλα αυτά, η ρήξη μηνίσκου μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ως αποτέλεσμα εκφυλιστικών αλλοιώσεων. Η απώλεια της ελαστικής ιδιότητας του μηνίσκου έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ρήξης με πολύ μικρής έντασης κάκωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;

Το κύριο σύμπτωμα με το οποίο γίνεται αντιληπτή η ρήξη μηνίσκου είναι ο πόνος στο εσωτερικό ή το εξωτερικό μέρος του γόνατος. Παράλληλα, οι ασθενείς με ρήξη μηνίσκου εμφανίζουν συμπτώματα όπως:

 • Οίδημα, λόγω συσσώρευσης υγρού στην άρθρωση
 • Αίσθημα αστάθειας
 • Αίσθημα μαγκώματος, λόγω εμπλοκής του μηνίσκου
 • Δυσκαμψία
 • Αδυναμία κάμψης και έκτασης του γόνατος

Ρήξη μηνίσκου – Πώς διαγιγνώσκεται;

Η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου τίθεται έπειτα από την λεπτομερή καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και την εξέταση της κλινικής του εικόνας. Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα υποβάλει τον ασθενή σε ειδικές δοκιμασίες προκειμένου να διαπιστώσει τη ρήξη μηνίσκου. Για την επιβεβαίωση του τραυματισμού είναι απαραίτητη η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, όπως η ακτινογραφία, προκειμένου να αποκλειστούν άλλοι τραυματισμοί, και η μαγνητική τομογραφία.

Ρήξη μηνίσκου – Πώς αντιμετωπίζεται;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου κρίνεται απαραίτητη για την αποτελεσματική προστασία της άρθρωσης και την επαναφορά της σε φυσιολογική λειτουργία. Η ραγδαία εξέλιξη της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής έχει επιτρέψει την αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου αρθροσκοπικά.

Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί μια Ελάχιστα Επεμβατική μέθοδο, η οποία επιτρέπει τη μερική μηνισκεκτομή ή και τη συρραφή του μηνίσκου. Η επέμβαση πραγματοποιείται δια μέσου 2 μικρών οπών 0,5 εκατοστού, από όπου εισέρχεται το αρθροσκόπιο. Χάρη στο αρθροσκόπιο ο Ορθοπαιδικός έχει άριστη εικόνα του χειρουργικού πεδίου.

Αρθροσκόπηση γόνατος – Ποια τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή;

Η αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου με την αρθροσκόπηση γόνατος συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή, όπως:

 • Άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα
 • Προστασία των γειτονικών ιστών
 • Άμεση έξοδος του ασθενούς από το Νοσοκομείο
 • Ταχεία επάνοδος και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ελαχιστοποίηση των επιπλοκών

Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Πέτρος Μπουντογιάννης  κάνει χρήση των νεότερων, ελάχιστα επεμβατικών και αναίμακτων τεχνικών, εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα γρήγορης αποκατάστασης, καθώς και τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Μεταξύ άλλων, ο Ιατρός διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διενέργεια αρθροπλαστικής γόνατος για την αντιμετώπιση των βλαβών του γόνατος.

Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον Ιατρό προκειμένου να επιλύσετε κάθε σας απορία και να βρείτε την αποτελεσματικότερη θεραπεία στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.