Ωλένια Νευρίτιδα
Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;
Ωλένια νευρίτιδα ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία παρατηρείται ερεθισμός και φλεγμονή του ωλενίου νεύρου. Ανάμεσα στα κυριότερα συμπτώματα της πάθησης είναι ο πόνος που εμφανίζεται συνήθως στο εσωτερικό του αγκώνα. Η άμεση διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας από έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπισή της.
Ανατομία
Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα νεύρα του άνω άκρου. Χάρη σε αυτό μπορεί κανείς να έχει αίσθηση στα δάκτυλα (τον μικρό και τον παράμεσο) και να ελέγχει την παλάμη του.
Η πορεία του στο σώμα ξεκινάει από τον αυχένα και φτάνει μέχρι τα δάκτυλα. Στον αγκώνα, περνάει πίσω από τον έσω επικόνδυλο και ακολουθεί μια διαδρομή κάτω από την ωλένη. Καταλήγει στην παλάμη μέσα από το κανάλι του Guyon στον καρπό.
Ποια είναι τα αίτια της ωλένιας νευρίτιδας;
Τα αίτια της πάθησης οφείλονται κυρίως στην άσκηση πίεσης στο ωλένιο νεύρο. Η πίεση μπορεί να προέλθει ύστερα από μεγάλης διάρκειας ή επαναλαμβανόμενη κάμψη του αγκώνα. Το νεύρο ερεθίζεται και έτσι προκαλείται μούδιασμα ή πόνος. Ο ερεθισμός του ωλενίου νεύρου συμβαίνει, επίσης, επειδή στην περιοχή του αγκώνα υπάρχειοίδημα λόγω τραυματισμού ή βλάβη στην άρθρωση(π.χ. σε περιπτώσεις αρθρίτιδας).
Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;
Η ωλένια νευρίτιδα εμφανίζεται συνήθως με τα εξής συμπτώματα:
- Πόνος στο εσωτερικό του αγκώνα
- Αδυναμία ελέγχου των δακτύλων
- Δυσκολία στη συγκράτηση αντικειμένων
- Μούδιασμα στον μικρό ή στον παράμεσο
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση είναι πολύ σημαντικό να γίνεται στο αρχικό στάδιο της πάθησης. Σε προχωρημένο στάδιο της ωλένιας νευρίτιδας ελλοχεύει ο κίνδυνος της μυϊκής ατροφίας.
Η διάγνωση περιλαμβάνει αρχικά τη λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενή από έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Έπειτα, ο ιατρός προχωρά σε ψηλάφηση του αγκώνα και με μικρά χτυπήματα στο εσωτερικό του παρατηρεί τις αντιδράσεις των δακτύλων. Επίσης, ελέγχει εάν ο ασθενής μπορεί να κινήσει εύκολα τον αυχένα, τον ώμο, τον αγκώνα και τα δάκτυλά του. Συνήθως, μετά το πρώτο στάδιο της διάγνωσης, ο ιατρός προτείνει τη λήψη ακτινογραφίας ή ηλεκτρομυογραφήματος.
Ποια είναι η θεραπεία της ωλένιας νευρίτιδας;
Η θεραπεία που επιλέγεται βασίζεται στη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Έτσι, ανάλογα την περίπτωση επιλέγεται:
- Θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Η χρήση στηρίγματος (νάρθηκα) του αγκώνα για κάποιο διάστημα
- Σύσταση για αποφυγή κινήσεων που ενδέχεται να εντείνουν την κατάσταση
- Χειρουργική θεραπεία
Πότε συστήνεται η χειρουργική θεραπεία;
Σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα επιμένουν και δεν υπάρχει κάποια βελτίωση με τη χρήση συντηρητικών μέσων, τότε εφαρμόζεται η χειρουργική θεραπεία.
Η χειρουργική θεραπεία εγγυάται άμεσα αποτελέσματα, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο υποτροπών ή επανεμφάνισης της πάθησης. Κατά τη χειρουργική διαδικασία επιτυγχάνεται η αποσυμπίεση του νεύρου και η μετάθεσή του σε εναλλακτική θέση. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτηθεί οστεοτομία του επικονδύλου.
Τι ακολουθεί την χειρουργική θεραπεία της ωλένιας νευρίτιδας;
Μετεγχειρητικά ο ασθενής ακολουθεί τις οδηγίες του Ορθοπαιδικού Χειρουργού. Φυσικά, η ανάρρωση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης και το αν αυτή έχει διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο. Συχνά ο ιατρός συστήνει τη χρήση νάρθηκα για το πρώτο χρονικό διάστημα.Ο πόνος συνήθως υποχωρεί αμέσως ενώ το μούδιασμα απαιτεί χρόνο ανάλογα με τη χρονιότητα του περιστατικού. Σε περιπτώσεις αθλητών, χρειάζεται να περάσουν 2 – 3 εβδομάδες χωρίς πόνο, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν σταδιακά στις αθλητικές τους υποχρεώσεις.
Ο Πέτρος Μπουντογιάννης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τραυματιολόγος με πολυετή εμπειρία στη χειρουργική και μη χειρουργική αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων. Αποτελεί ενεργό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπως επίσης και του Ιατρικού Συλλόγου της Μεγάλης Βρετανίας (GMC). Έχει εκπαιδευτεί και εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους, σεβόμενος τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενή.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε έγκαιρα μαζί του σε περίπτωση που παρατηρήσετε τα συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας.