Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αποτελεί την πιο συχνή αιτία μουδιάσματος και πόνου στην περιοχή του καρπού και στα δάχτυλα. Το πρόβλημα δημιουργείται λόγω της πίεσης του μέσου νεύρου κατά την διέλευσή του από το στενό κανάλι που λέγεται καρπιαίος σωλήνας. Όταν πιέζεται το νεύρο αυτό, προκαλείται πόνος και μούδιασμα στην περιοχή του καρπού.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται όταν οι τένοντες που βρίσκονται μέσα σ΄αυτό εμφανίσουν οίδημα. Το οίδημα με τη σειρά του στενεύει ακόμα περισσότερο το χώρο του σωλήνα με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του μέσου νεύρου. Οι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση του συνδρόμου είναι:

 • Η κληρονομικότητα
 • Οι χειρωνακτικές εργασίες
 • Οι ορμονικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση
 • Η τρίτη ηλικία
 • Οι παθολογικές νόσοι, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, η αρθρίτιδα κλπ.
 • Τραυματισμοί στην περιοχή του καρπού

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ξεκινούν σταδιακά . Συνήθως, κατά την διάρκεια της ημέρας τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν το άτομο απασχολεί για αρκετή ώρα τα χέρια του. Επίσης, κατά τις νυχτερινές ώρες τα συμπτώματα μπορεί να είναι έντονα και να διαταράσσουν τον ύπνο του ασθενή.  Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:

 • Μούδιασμα και πόνος στο χέρι.
 • Αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή των δαχτύλων, κυρίως του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου.
 • Αδυναμία στο χέρι, που οδηγεί πολλές φορές να πέφτουν αντικείμενα από το χέρι του πάσχοντα ή δυσκολία στην πραγματοποίηση λεπτών κινήσεων.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του συνδρόμου;

Τη διάγνωση την πραγματοποιεί ο Ορθοπαιδικός που εξετάζει κλινικά τον ασθενή. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει τον έλεγχο της αισθητικότητας του χεριού.  Ωστόσο, για την έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου, ο ιατρός θα συστήσει στον ασθενή την πραγματοποίηση παρακλινικής εξέτασης που περιλαμβάνει την εξέταση του ηλεκτρομυογραφήματος.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο;

Στα αρχικά στάδια της πάθησης, ο ιατρός θα συστήσει στον ασθενή να ακολουθήσει συντηρητική θεραπεία, ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την ελάττωση των χειρωνακτικών δραστηριοτήτων  και τη χρήση νάρθηκα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ώστε να μην υπάρξει επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Σε περιπτώσεις που έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, ο ιατρός θα συστήσει τη χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την απελευθέρωση του μέσου νεύρου με μια μικρή τομή στο μέσο της παλάμης. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί και εξέρχεται από την κλινική αμέσως μετά την επέμβαση.

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης;

Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν στη χειρουργική αντιμετώπιση για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι ελάχιστες και σπάνιες. Οι πιο συχνές, ωστόσο, είναι:

 • Η εμφάνιση αιματώματος
 • Η μόλυνση
 • Η βλάβη στη περιοχή του νεύρου

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα,  μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη για μία ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και μία έμπειρη γνώμη.