Σφυροδακτυλία

Η σφυροδακτυλία είναι μια συχνή παραμόρφωση των δακτύλων του ποδιού που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε δάκτυλο σε αντίθεση με το κότσι που προσβάλλει μόνο το μεγάλο δάκτυλο. Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία η τελευταία φάλαγγα ενός δακτύλου του ποδιού είναι μονίμως λυγισμένη προς το έδαφος. Ως εκ τούτου, μπορεί να προκληθεί πόνος, δυσφορία και δυσκολία στη χρήση παπουτσιών ή στο περπάτημα.

Τα σφυροδακτυλικά δάκτυλα προκαλούνται συχνά από τη χρήση πολύ σφιχτών ή στενών παπουτσιών, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας, τραυματισμών των ποδιών ή ορισμένων ιατρικών παθήσεων. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση διορθωτικών συσκευών ή για την ανακούφιση της πίεσης στα δάχτυλα των ποδιών, την εκτέλεση ασκήσεων για την έκταση και την ενδυνάμωση των μυών του ποδιού ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, τη χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της παραμόρφωσης.

Αίτια

Η σφυροδακτυλία προκαλείται συνήθως από μια ανισορροπία των μυών και των τενόντων που ελέγχουν την κίνηση των δακτύλων, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σφυροδακτυλικά δάκτυλα μπορεί να είναι κληρονομικά ή να προκαλούνται από γενετική προδιάθεση. Τα παπούτσια που είναι πολύ στενά μπορεί να πιέσουν τα δάκτυλα των ποδιών. Σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη σφυροδακτύλων. Επιπλέον, οι τραυματισμοί στο πόδι, όπως το χτύπημα ενός δακτύλου, μπορεί να προκαλέσουν αποδυνάμωση των μυών και των τενόντων και να οδηγήσουν σε σφυροδακτυλία. Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας, όπως η οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και παραμορφώσεις στις αρθρώσεις του ποδιού, συμπεριλαμβανομένων των δακτύλων. Σε περιπτώσεις βλάβης των νεύρων που ελέγχουν την κίνηση των δακτύλων των ποδιών μπορεί να προκληθούν μυϊκές ανισορροπίες και ανάπτυξη σφυροδακτυλίας. Άλλο ένα αίτιο της σφυροδακτυλίας μπορεί να είναι η αποδυνάμωση των μυών του ποδιού και των δακτύλων.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η σφυροδακτυλία;

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της σφυροδακτυλίας είναι η κάμψη του δακτύλου του ποδιού σε μη φυσιολογική θέση, που συχνά μοιάζει με σφυρί ή νύχι. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνος ή δυσφορία στο προσβεβλημένο δάκτυλο, ιδίως κατά τη χρήση υποδημάτων ή το περπάτημα
  • Δυσκολία ή ενόχληση κατά την κάμψη ή το ίσιωμα του δακτύλου
  • Κάλους ή σκληρύνσεις στο δάκτυλο ή στο πέλμα
  • Οίδημα ή ερυθρότητα στο δάκτυλο ή στη γύρω περιοχή
  • Δυσκολία εύρεσης άνετων παπουτσιών ή υποδημάτων που εφαρμόζουν σωστά
  • Ορατή παραμόρφωση του προσβεβλημένου δακτύλου ή ολόκληρου του ποδιού (σε σοβαρές περιπτώσεις)

Διάγνωση σφυροδακτυλίας

Για τη διάγνωση της σφυροδακτυλίας και την αποκάλυψη της παραμόρφωσης στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αρκεί η διενέργεια της κλινικής εξέτασης. Μέσω ειδικών τεστ εξετάζεται το αν η παραμόρφωση είναι εύκαμπτη ή δύσκαμπτη. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητη η ακτινογραφία άκρου ποδός.

Πώς αντιμετωπίζεται η σφυροδακτυλία;

Στα πρώιμα στάδια, η σφυροδακτυλία αντιμετωπίζεται συντηρητικά με τροποποίηση των υποδημάτων. Επί παραδείγματι, μπορεί να γίνει χρήση ειδικών σιλικονούχων ναρθήκων που συμβάλλουν στο να παραμείνει το δάκτυλο στην ανατομική του θέση. Επιπλέον, συνιστάται οι ασθενείς με σφυροδακτυλία να φορούν άνετα υποδήματα και να αποφεύγουν τα ψηλοτάκουνα.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις κατά τις οποίες η παραμόρφωση είναι δύσκαμπτη και επώδυνη η χειρουργική αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη. Μέσω της διαδερμικής χειρουργικής μπορεί να επιτευχθεί ένα άριστο λειτουργικά όσο και αισθητικά αποτέλεσμα. Με τον όρο «διαδερμική χειρουργική» εννοείται μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Πραγματοποιείται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο σε αληθινό χρόνο (C-arm), με την χρήση ειδικών εργαλείων, μέσα από μικρές οπές. Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησία (ankle block), σε συνδυασμό ή όχι με μέθη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Τραυματιολόγο Δρ. Μπουντογιάννη Πέτρο.