Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού: Χειρουργική Θεραπεία από τον Δρ. Μπουντογιάννη

Πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος: Ποια η χρησιμότητά του;

Η άρθρωση του γόνατος συγκρατείται από τέσσερις βασικούς συνδέσμους: τον έσω και έξω πλάγιο σύνδεσμο καθώς και τον πρόσθιο και οπίσθιο χιαστό. Οι πλάγιοι σύνδεσμοι σταθεροποιούν την έσω και έξω πλευρά της άρθρωσης ενώ οι χιαστοί σύνδεσμοι αποτρέπουν την εμπρόσθια και οπίσθια μετακίνηση αυτού καθώς και τις στροφές του.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Τι είναι;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους και πιο σοβαρούς τραυματισμούς του γόνατος. Ανάλογα με τον βαθμό τραυματισμού, ο σύνδεσμος ενδέχεται να έχει απλώς διαταθεί ή να έχει υποστεί μερική ή ολική ρήξη. Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού οφείλεται σε απότομη και έντονη στροφική κάκωση της άρθρωσης. Τις περισσότερες φορές ο τραυματισμός αυτός συμβαίνει κατά την διάρκεια  αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως το ποδόσφαιρο. Αρκετά συχνά, συνδυάζεται με άλλες κακώσεις μαλακών μορίων του γόνατος, όπως ρήξη μηνίσκου ή αρθρικού χόνδρου.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Βασικό σύμπτωμα αποτελεί ο πόνος στο γόνατο, ενώ συχνά οι ασθενείς που τραυματίζουν τον πρόσθιο χιαστό αναφέρουν ότι κατά την στιγμή του τραυματισμού ακούν έναν χαρακτηριστικό ήχο στο εσωτερικό της άρθρωσης. Αναλόγως του βαθμού τραυματισμού, ο ασθενής ενδέχεται να μην μπορεί να περπατήσει ή να στηρίξει το βάρος του στο συγκεκριμένο πόδι, ενώ κατά το περπάτημα το γόνατο πιθανόν να μετακινείται προς τα εμπρός. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα αποτελεί το αίσθημα αστάθειας. Το γόνατο πρήζεται, λόγω της εσωτερικής αιμορραγίας, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η έκταση και το λύγισμα αυτού. Ωστόσο, ενδέχεται ορισμένοι ασθενείς με ρήξη πρόσθιου χιαστού να μην εμφανίζουν έντονα τα παραπάνω συμπτώματα.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με την λήψη του ιστορικού του ασθενή και την εξέταση της κλινικής του εικόνας από τον ορθοπαιδικό. Ο ιατρός εξετάζει το ενδεχόμενο μη φυσιολογικής κίνησης της άρθρωσης του γόνατος καθώς και τον βαθμό του πρηξίματος. Ο ιατρός ενδέχεται να υποβάλει τον ασθενή σε ακτινογραφία, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση των οστών και να εντοπίσει τυχόν κάταγμα. Η μαγνητική τομογραφία είναι  η εξέταση εκείνη που δείχνει εμφανώς την κατάσταση των συνδέσμων και συνεπώς οδηγεί στην διάγνωση του προβλήματος και στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία του ασθενή που έχει τραυματίσει τον πρόσθιο χιαστό ποικίλει ανάλογα με τον βαθμό του τραυματισμού. Στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπείας, συστήνεται στον ασθενή να εφαρμόσει πάγο και να χρησιμοποιεί πατερίτσες ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ιατρός συνιστά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, με σκοπό να μειωθεί ο πόνος και το οίδημα. Τέλος, συχνά εφαρμόζεται η μέθοδος της παρακέντησης, προκειμένου να αφαιρεθεί το αίμα που έχει συσσωρευτεί.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Χειρουργική ή μη θεραπεία;

Προκειμένου να λάβει την  απόφαση για χειρουργική ή μη θεραπεία ο ιατρός εξετάζει τον τρόπο ζωής του ασθενή πριν τον τραυματισμό. Σε ηλικιωμένους ή σε ανθρώπους με πολύ μικρή αθλητική δραστηριότητα, είναι πολύ πιθανό να ακολουθηθεί η μη χειρουργική θεραπεία. Σε περιπτώσεις που η αστάθεια του γόνατος είναι μεγάλη ή ο ασθενής είναι νέος και δραστήριος, η χειρουργική αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη.

Συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Η επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιείται ονομάζεται Συνδεσμοπλαστική του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου και έχει ως στόχο την δημιουργία νέου συνδέσμου και τελικώς την σταθεροποίηση του γόνατος. Η δημιουργία του νέου συνδέσμου επιτυγχάνεται με την χρήση μοσχεύματος από κάποιον τένοντα του ασθενή. Κατά την συγκεκριμένη επέμβαση χρησιμοποιείται η αρθροσκοπική τεχνική , δηλαδή η άρθρωση προσεγγίζεται μέσω μιας μικρής κάμερας και ειδικά διαμορφωμένων εργαλείων. 

Αποκατάσταση μετά την χειρουργική θεραπεία

Μετά την Συνδεσμοπλαστική, ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει εντός μιας ημέρας από το νοσοκομείο. Η φυσιοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση. Στόχος της φυσιοθεραπείας είναι η ενδυνάμωση των μυών και η ανάκτηση του εύρους κίνησης του γόνατος. Η πλήρης ενσωμάτωση του μοσχεύματος και η αποκατάσταση του ασθενή απαιτεί χρόνο και συνήθως χρειάζεται 6 με 9 μήνες.

Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με τον έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Μπουντογιάννη Πέτρο.

Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Πέτρος Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ειδίκευσή του στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο ΚΑΤ και σε ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας, τον καθιστά ικανό για την ασφαλή πραγματοποίηση της  επέμβασης.