Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια αρκετά επώδυνη πάθηση που ταλαιπωρεί συχνά αθλητές ή άτομα των οποίων η εργασία απαιτεί πολύωρη ορθοστασία. Στην ουσία, πρόκειται για μια φλεγμονή που εντοπίζεται στην πελματιαία απονεύρωση, δηλαδή στην καμάρα του ποδιού. Η πελματιαία απονεύρωση αποτελεί μέρος της πελματιαίας περιτονίας, του ινώδους ιστού που συνδέει την πτέρνα με τα δάκτυλα και επιτρέπει τη βάδιση. Εάν κάποιος ασθενής πάσχει από πελματιαία απονευρωσίτιδα, τότε είναι πιθανό να δυσκολεύεται ακόμα και να περπατήσει εξαιτίας του πόνου.

Ποια είναι τα αίτια της πάθησης;

Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην εμφάνιση της πάθησης είναι η ορθοστασία. Η καταπόνηση της πελματιαίας περιτονίας προκαλεί έντονο πόνο, φθορά της πελματιαίας απονεύρωσης και τελικά οδηγεί στην εμφάνιση της φλεγμονής. Για αυτό και η πελματιαία απονευρωσίτιδα συγκαταλέγεται στα λεγόμενα σύνδρομα υπέρχρησης.

Επιπλέον αίτια της πάθησης είναι:

  • Ανεπαρκής προθέρμανση και αποθεραπεία πριν και μετά την άσκηση
  • Χρήση ακατάλληλων υποδημάτων με σκληρό πάτο
  • Χαμηλή ή αυξημένη καμάρα ποδιού
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Παχυσαρκία

Ποιοι είναι πιο πιθανό να πάσχουν από πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Από τα παραπάνω αίτια προκύπτει πως η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να είναι συχνή σε αθλητές του στίβουάλτες ή χορευτές. Γενικότερα οι περισσότεροι ασθενείς είναι άτομα που επιβαρύνουν το πέλμα με επαναλαμβανόμενες κινήσεις και καταπονούν την απονεύρωση. Έχει, επίσης, αποδειχθεί πως οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην πάθηση, ενώ οι ηλικίες στις οποίες εμφανίζεται είναι συνήθως μεταξύ 40 – 60 ετών.

Πώς διαγιγνώσκεται η πάθηση;

Ο πόνος και τα έντονα συμπτώματα είναι αυτά που οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό. Ο Ορθοπαιδικός θα αναλάβει να σας εξετάσει λεπτομερώς και να υποδείξει τη βαθύτερη αιτία των συμπτωμάτων. Αρχικά, θα συλλέξει το ιατρικό σας ιστορικό και θα εξετάσει τυχόν προηγούμενους τραυματισμούς στην περιοχή της πελματιαίας περιτονίας. Έπειτα, ανάλογα με την κλινική εικόνα, μπορεί να συστήσει τη διενέργεια επιπλέον απεικονιστικών εξετάσεων. Μια ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία θα βοηθήσουν τον ιατρό να έχει μια πλήρη εικόνα της πάθησης.

Πιθανές επιπλοκές της πελματιαίας απονευρωσίτιδας 

Κάποιες φορές, εάν η φλεγμονή είναι χρόνια ή έχει υποστρέψει, ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί άκανθα πτέρνας. Η άκανθα είναι ένα οστεόφυτο, ένα δηλαδή επιπλέον οστό που δημιουργείται πάνω στο οστό της πτέρνας. Δεδομένης της φύσης του συγκεκριμένου οστεόφυτου (μυτερό – σαν πινέζα) ο ασθενής αισθάνεται έναν έντονο πόνο καθώς περπατά. Ο πόνος αυτός αναφέρεται ως πόνος από πινέζα ή καρφί και είναι ιδιαίτερα έντονος.

Ποια είναι η θεραπεία για την πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της διάγνωσης, την κλινική εικόνα, αλλά και τις προσωπικές σας ανάγκες, ο Ορθοπαιδικός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική σε αρχικό στάδιο και ο ιατρός θα σας συστήσει τη χρήση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η φαρμακευτική αγωγή θα καταπραΰνει τον πόνο και θα ανακουφίσει τη φλεγμονή. Παράλληλα, μπορεί να χρειαστεί παγοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία. Ακόμα και η χρήση ειδικών πάτων παπουτσιών συνήθως ανακουφίζουν τον πόνο.

Ανάλογα την περίπτωση, ο ιατρός μπορεί να σας συστήσει τη θεραπεία με PRP. Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία κατά την οποία εγχέεται πλάσμα του ασθενούς στο πάσχον σημείο με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση της βλάβης. Εάν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στις παραπάνω θεραπείες και εφόσον ο ιατρός το κρίνει απαραίτητο, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργείο. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας αποτελεί μια εξατομικευμένη υπόθεση. Για αυτό, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε έγκαιρα με τον ιατρό και να του εκφράσετε οποιαδήποτε ανησυχία. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Π. Μπουντογιάννης θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την εδραίωση εμπιστοσύνης μεταξύ εκείνου και του ασθενούς. Είναι άρτια εκπαιδευμένος και εξειδικευμένος στη χειρουργική και μη χειρουργική αντιμετώπιση όλου του εύρους των ορθοπαιδικών παθήσεων. Σήμερα διατελεί Επιμελητής Ορθοπαιδικής ως μόνιμος αξιωματικός στο 251 ΓΝΑ και επιλέγει να εφαρμόζει σύγχρονες θεραπείες με σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς.