Παγωμένος Ώμος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Με τον όρο «Παγωμένος Ώμος» νοείται η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία του άνω άκρου στην περιοχή του ώμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής αναφέρει πόνο στην περιοχή  και περιορισμό του εύρους των κινήσεών του προς μία κατεύθυνση.

Ο ιατρικός όρος του «Παγωμένου Ώμου» είναι η συμφυτική θυλακίτιδα, που περιγράφεται ως μία φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλει το πέταλο των στροφέων και το θύλακο της άρθρωσης. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ασθενής να αντιμετωπίζει δυσκολίες κατά την εκτέλεση καθημερινών κινήσεων.

Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση του «παγωμένου ώμου»;

Συχνά δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένο αίτιο για την πάθηση, οπότε αναφερόμαστε στον ιδιοπαθή παγωμένο ώμο. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει στο ιστορικό του ασθενούς κάποιος τραυματισμός γύρω από τον ώμο ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση, οπότε η κατάσταση του παγωμένου ώμου αποκαλείται δευτεροπαθής.

παγωμένος ώμος

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει η πάθηση;

Τα συμπτώματα του «παγωμένου ώμου» ξεκινούν, συνήθως, σταδιακά και στη πορεία επιδεινώνονται. Τα βασικότερα συμπτώματα είναι:

  • Η μείωση στη κινητικότητα του ώμου
  • Ο πόνος στην περιοχή του ώμου
  • Ο πόνος στην περιοχή του μπράτσου
  • Η δυσκαμψία κι η τοπικά αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή του ώμου

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της πάθησης;

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης του ασθενή και της λήψης του ιατρικού ιστορικού του. Στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα απώλειας της κινητικότητας της άρθρωσης του ώμου τότε ο Ορθοπαιδικός θα συστήσει την πραγματοποίηση ακτινολογικού ελέγχου, έτσι ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση;

Σε πρώτο χρόνο, ο Ορθοπαιδικός θα συστήσει έναν συνδυασμό με  αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Ταυτόχρονα, μπορεί να προτείνει στον ασθενή την τοποθέτηση παγοκύστης στην περιοχή του ώμου που πάσχει, ώστε να περιοριστεί η φλεγμονή. Το στάδιο του πόνου και της δυσκαμψίας της άρθρωσης μπορεί να διαρκέσει για μήνες.

Σε δεύτερο χρόνο, αν η κατάσταση του ώμου είναι αρκετά σοβαρή τότε ο Ορθοπαιδικός θα συστήσει τη χειρουργική θεραπεία. Η αρθροσκόπηση του ώμου προσφέρει τη δυνατότητα λύσης των συμφύσεων και κινητοποίησης της άρθρωσης.

Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε από την εμφάνιση της πάθησης;

Είναι αρκετά σημαντικό, ο ασθενής να επισκεφθεί τον Ορθοπαιδικό στα πρώιμα στάδια εμφάνισης της πάθησης. Η έγκαιρη εφαρμογή των συντηρητικών μέτρων μπορεί να προφυλάξει τον ασθενή από τη χειρουργική επέμβαση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον «Παγωμένο Ώμο» και την αντιμετώπισή του,  μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη , για μία ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και μία έμπειρη γνώμη.