Ολική Αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία μια κατεστραμμένη ή φθαρμένη άρθρωση ισχίου αντικαθίσταται με ένα τεχνητό εμφύτευμα. Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας σε ασθενείς που έχουν βλάβη της άρθρωσης του ισχίου λόγω αρθρίτιδας, τραυματισμού ή άλλων παθήσεων. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, το κατεστραμμένο οστό και ο χόνδρος στην άρθρωση του ισχίου αφαιρούνται και αντικαθίστανται με μια τεχνητή άρθρωση, η οποία είναι  κατασκευασμένη από μέταλλο. Μετά τη χειρουργική επέμβαση συνήθως απαιτείται φυσικοθεραπεία για να βοηθηθεί ο ασθενής να ανακτήσει τη δύναμη και την κινητικότητα του ισχίου.

 

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις οι οποίες ενδείκνυται να αντιμετωπιστούν με ολική αρθροπλαστική ισχίου. Οι κυριότερες εξ’ αυτών είναι:

  • Οστεοαρθρίτιδα: Εκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τον χόνδρο και τα οστά της άρθρωσης
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις
  • Τραυματισμός: Κατάγματα ή εξαρθρώσεις του ισχίου μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη αρθροπλαστικής ισχίου
  • Άσηπτη νέκρωση: Κατάσταση κατά την οποία διακόπτεται η παροχή αίματος στην κεφαλή του μηριαίου οστού, με αποτέλεσμα  τη νέκρωσή του.
  • Δυσπλασία του ισχίου: Μια συγγενής κατάσταση όπου η άρθρωση του ισχίου είναι δυσμορφική
  • Οστεονέκρωση: Κατάσταση κατά την οποία το οστό στην άρθρωση του ισχίου νεκρώνεται λόγω έλλειψης αιμάτωσης
  • Φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως ο λύκος
  • Φθορά της άρθρωσης του ισχίου λόγω ηλικίας και κατάχρησης
  • Παχυσαρκία

 

Ολική αρθροπλαστική ισχίου – Διαδικασία

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο κατεστραμμένος χόνδρος και το οστό της άρθρωσης του ισχίου αφαιρούνται και αντικαθίστανται με προσθετικά εμφυτεύματα. Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως υπό περιοχική αναισθησία. Γίνεται μια τομή πάνω από το ισχίο, η άρθρωση αποσπάται και αφαιρείται η κεφαλή του μηριαίου οστού (η σφαίρα στην κορυφή του μηριαίου οστού). Έπειτα, η κοτύλη στο πυελικό οστό προετοιμάζεται για να υποδεχθεί το μεταλλικό εμφύτευμα. Στο μηριαίο οστό αντίστοιχα τοποθετείται μια μεταλλική πρόθεση στη θέση της φθαρμένης κεφαλής. Οι δύο μεταλλικές προθέσεις αρθρώνονται με την παρεμβολή υλικού από πολυαιθυλένιο ή κεραμικό. Έτσι εξασφαλίζεται η ομαλή κίνηση της άρθρωσης.  Η προσθετική άρθρωση τοποθετείται στη θέση της και γύρω της αποκαθίστανται οι μύες . Η τομή στη συνέχεια κλείνει και ο ασθενής πρέπει να ξεκινήσει φυσικοθεραπεία. Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι η ανάκτηση της δύναμης και του εύρους κίνησης του ισχίου.

 

Μετά το χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής ισχίου

Μετά από μια επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου, οι ασθενείς συνήθως περνούν 1-2 ημέρες στο νοσοκομείο για να αναρρώσουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γίνεται λήψη παυσίπονων για την αντιμετώπιση τυχόν ενοχλήσεων. Επιπλέον, συνιστάται ο ασθενής να ξεκινήσει φυσικοθεραπεία για την ανάκτηση της δύναμης και του εύρους κίνησης του ισχίου. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις για τη βελτίωση του εύρους κίνησης, της δύναμης και της ισορροπίας. Μπορεί επίσης να κριθεί απαραίτητη η χρήση βοηθητικών συσκευών, όπως περιπατητήρα ή πατερίτσες.

Οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο έχοντας λάβει οδηγίες σχετικά με τη λήψη αντιθρομβωτικής αγωγής  και απλών αναλγητικών.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες εντός 2 μηνών μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε οποιεσδήποτε δραστηριότητες που μπορεί να επιβαρύνουν το ισχίο, όπως το τρέξιμο ή τα αθλήματα με μεγάλη ένταση.

H ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια επέμβαση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Επιπλέον, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για ασθενείς με έντονο πόνο στο ισχίο ή κινητικά προβλήματα που προκαλούνται από παθήσεις της άρθρωσης του ισχίου.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Π. Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή της Αρθροπλαστικής Ισχίου χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες και ανώδυνες τακτικές.