Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι αποτέλεσμα του σχηματισμού αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελείται από τέσσερις τένοντες, οι οποίοι επιτρέπουν την ανύψωση και την περιστροφή του ώμου. Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία που προκαλεί πόνο στον ώμο. Η πάθηση αυτή παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Ασβεστοποιός τενοντίτιδα – Ποια τα αίτια της πάθησης;
Η ακριβής αιτιολογία της ασβεστοποιού τενοντίτιδας παραμένει άγνωστη. Παρόλα αυτά, οι παρακάτω παράγοντες έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης:
- Ηλικία
- Διαταραχές θυρεοειδούς αδένας
- Διαβήτης
- Γενετική προδιάθεση – Κληρονομικότητα
- Καταπόνηση των τενόντων (άθληση, χειρωνακτική εργασία)
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ασβεστοποιός τενοντίτιδα;
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασβεστοποιού τενοντίτιδας αποτελεί ο οξύς πόνος και η έντονη δυσφορία τόσο στο πρόσθιο, όσο και στο οπίσθιο μέρος του ώμου, ενώ μπορεί να αντανακλά και σε όλο το άκρο. Ο πόνος είναι τόσο έντονος ώστε να εμφανίζεται και σε κατάσταση ηρεμίας ή να διαταράσσεται ο ύπνος των ασθενών. Η πάθηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκαμψία του ώμου και τον σημαντικό περιορισμό του εύρους κίνησής του.
Πώς διαγιγνώσκεται η ασβεστοποιός τενοντίτιδα;
Για τη διάγνωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια θα εξετάσει την κλινική του εικόνα. Κατά την κλινική εξέταση ο Ιατρός ελέγχει το εύρος κίνησης της άρθρωσης αλλά και την ένταση του πόνου. Για την επιβεβαίωση της πάθησης είναι απαραίτητη η ακτινογραφία, κατά την οποία παρατηρείται η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου αλλά και το σημείο εντοπισμού αυτών. Σε ορισμένους ασθενείς ενδέχεται να ζητηθεί υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία. Το υπερηχογράφημα θα αποκαλύψει τυχόν συσσώρευση υγρού καθώς και τον ακριβή εντοπισμό της ασβέστωσης.
Ασβεστοποιός τενοντίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται;
Σε πρώτο στάδιο η αντιμετώπιση της πάθησης είναι συντηρητική και έχει ως στόχο την ανακούφιση του ασθενούς από τα επίμονα συμπτώματα. Στα πλαίσια της συντηρητικής αντιμετώπισης, χορηγούνται στον ασθενή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ακόμη και ένεση κορτιζόνης και συστήνεται ανάπαυση.
Σε περιπτώσεις που η μέθοδος αυτή δεν είναι αποτελεσματική, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.
Αρθροσκόπηση ώμου
Η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι αυτή της αρθροσκόπησης ώμου. Στόχος της επέμβασης είναι η αφαίρεση των ασβεστώσεων από την περιοχή του τένοντα. Η αρθροσκόπηση ώμου εξασφαλίζει στον ασθενή άμεση απαλλαγή από τα συμπτώματα, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα υποτροπής. H μέθοδος αυτή διενεργείται μέσω μικρών τομών και συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή:
- Αποφυγή τραυματισμού των γύρω ιστών
- Ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση
- Ελαχιστοποίηση του πόνου
- Ελάχιστος χρόνος νοσηλείας
- Άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα
Με το τέλος της επέμβασης, διενεργείται ακτινογραφία ώμου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επασβεστώσεις αφαιρέθηκαν επιτυχώς.
Σε περίπτωση που ταλαιπωρείστε από τα ενοχλητικά συμπτώματα της ασβεστοποιού τενοντίτιδας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και άρτια καταρτισμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη.