Αρθροσκόπηση γόνατος

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος αφορά την χειρουργική επέμβαση όπου η άρθρωση προσεγγίζεται μέσω μικρής κάμερας (αρθοσκοπίου) και ειδικά διαμορφωμένων εργαλείων. Μέσω της αρθροσκόπησης του γόνατος μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάγνωση διαφόρων παθήσεων.

Πλέον, με την τεχνολογική εξέλιξη έχουν δημιουργηθεί κάμερες με υψηλή ευκρίνεια που επιτρέπουν στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα διάφορες νόσους ή τραυματισμούς στην περιοχή του γόνατος.

Πότε χρησιμοποιείται η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος χρησιμοποιείται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Στη ρήξη μηνίσκου
  • Στη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
  • Στην αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων στην περιοχή του γόνατος
  • Στην ρήξη αρθρικού χόνδρου

Ποια είναι η προετοιμασία πριν την χειρουργική επέμβαση;

Πριν πραγματοποιηθεί η αρθροσκοπική επέμβαση γόνατος, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα εξετάσεων κατά το οποίο θα εντοπιστούν πιθανά προβλήματα στην υγεία του που μπορεί να επηρεάσουν την διαδικασία της επέμβασης. Επίσης, είναι αρκετά σημαντικό ο ασθενής να ενημερώσει τον ιατρό για φάρμακα ή συμπληρώματα που λαμβάνει. Τέλος, ο ασθενής θα υποβληθεί στην διαδικασία εξέτασης αίματος και ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

 αρθροσκόπηση γόνατος

 

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση της αρθροσκόπησης γόνατος;

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα πραγματοποιήσει μια τομή ελάχιστων χιλιοστών στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και στη συνέχεια θα  εισάγει στον ασθενή το αρθροσκόπιο στην περιοχή της άρθρωσης του γόνατος.

Μετέπειτα, το αρθροσκόπιο στέλνει την εικόνα σε μια μεγαλύτερη οθόνη που βλέπει ο ιατρός και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δει τις περιοχές του γόνατος με περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα αποφασίσει, αν πρέπει να αφαιρέσει ή να αποκαταστήσει μια βλάβη στο γόνατο, εισάγοντας ειδικά εργαλεία.

Στο τέλος, η τομή που έχει δημιουργηθεί συρράπτεται και τοποθετούνται ελαστικές επιδέσεις. Το σύνολο της επέμβασης καταγράφεται σε DVD.

Η διάρκεια της επέμβασης καθορίζεται από το μέγεθος της βλάβης του ασθενή στην περιοχή του γόνατος. Υπολογίζεται ότι διαρκεί από 20 λεπτά έως και μια ώρα.

Ποια είναι η μετεγχειρητική διαδικασία;

Ο ασθενής, τις πρώτες μέρες μετά την πραγματοποίηση της επέμβασης, θα πρέπει να διατηρήσει το χειρουργημένο πόδι του ψηλά. Ο θεράπων ιατρός, μπορεί, να συστήσει παγοθεραπεία που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το μετεγχειρητικό πρήξιμο, καθώς και το άλγος του ασθενή.

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο ο ασθενής να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα μετεγχειρητικής ενδυνάμωσης. Συνήθως, ο θεράπων ιατρός θα προτείνει απλές ασκήσεις όπως είναι οι ισομετρικές. Ωστόσο, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενή ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα δώσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων που θα πρέπει να ακολουθείται από τον ασθενή ανελλιπώς.

Υπάρχουν επιπλοκές στην αρθροσκόπηση γόνατος;

 Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια επέμβαση που έχει μηδαμινές επιπλοκές. Ωστόσο, κάποιες που μπορεί να υπάρξουν είναι:

  • Η μικροβιακή λοίμωξη
  • Η φλεβική θρόμβωση
  • Το αίμαρθρο

 Η επιλογή του κατάλληλου και εξειδικευμένου Ορθοπαιδικού Χειρουργού θα εκμηδενίσει τις επιπλοκές αυτές. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη για οποιαδήποτε διευκρίνηση αναφορικά με την αρθροσκόπηση γόνατος.