Αρθροπλαστική γόνατος

Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

Ως αρθροπλαστική γόνατος ορίζεται η χειρουργική επέμβαση που έχει στόχο την ανάπλαση της άρθρωσης του γόνατος μετά από σοβαρές καταστροφές που έχει υποστεί. Η αρθροπλαστική χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας ή μετά από σοβαρό τραυματισμό, οπότε οι χόνδροι έχουν καταστραφεί και προκαλούν οξύ πόνο στον ασθενή. Η επέμβαση περιλαμβάνει την τοποθέτηση μεταλλικών  προθέσεων που αντικαθιστούν τα πάσχοντα τμήματα του γόνατος και προστατεύουν την άρθρωση.

Ποιος είναι ο σκοπός της αρθροπλαστικής γόνατος;

Ο σκοπός της αρθροπλαστικής γόνατος είναι η ανακατασκευή της άρθρωσης με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή να κινείται φυσιολογικά, επιτρέποντας δηλαδή την κάμψη και την έκταση του γόνατος χωρίς πόνο. Οι επεμβάσεις αρθροπλαστικής που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει πως, μετά την εγχείρηση, ο ασθενής απολαμβάνει από την πρώτη μέρα την ανώδυνη βάδιση που είχε στερηθεί.

Ποιες είναι οι ενδείξεις που οδηγούν στην αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική στην περιοχή του γόνατος διενεργείται μετά την εμφάνιση των παρακάτω ενδείξεων:

 • Οξύς πόνος
 • Οίδημα
 • Δυσκαμψία
 • Αδυναμία συμμετοχής σε καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. περπάτημα, ανάβαση σκάλας)
 • Κακή ψυχολογία, λόγω της αίσθησης αδυναμίας

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής γόνατος;

Σήμερα, η αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων επεμβάσεων για τους παρακάτω λόγους:

 • Η άρθρωση μπορεί να ελεγχθεί πλήρως
 • Υπάρχει καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα
 • Ο χρόνος της επέμβασης μειώνεται
 • Εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας, χωρίς επιπλοκές
 • Το χειρουργικό τραύμα είναι μικρότερο, μειώνοντας την αιμορραγία
 • Υπάρχει σημαντική βελτίωση των κινήσεων ήδη από τις πρώτες εβδομάδες
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος

Τι προηγείται της επέμβασης της αρθροπλαστικής γόνατος;

Πριν από οποιαδήποτε διαδικασία, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ύστερα, προχωρά στην εξέταση και στην διάγνωση της πάθησης, ενώ έπειτα ο ιατρός εξηγεί στον ασθενή το τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η επέμβαση, απαντώντας σε ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν. Παράλληλα, ανάλογα την περίπτωση, ο ιατρός προτείνει τη λήψη ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας, ώστε να καθοριστεί η έκταση της βλάβης.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση της αρθροπλαστικής γόνατος;

Η διαδικασία της αρθροπλαστικής γόνατος πραγματοποιείται στα ακόλουθα στάδια:

1ο Στάδιο

Ο αναισθησιολόγος προχωρά στην αναισθησία, συνήθως περιοχική, που εξασφαλίζει καλή μετεγχειρητική αναλγησία και δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης.

 2ο Στάδιο

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός πραγματοποιεί τη χειρουργική προσπέλαση  στο πρόσθιο μέρος της άρθρωσης. Αφαιρούνται τα φθαρμένα κομμάτια της άρθρωσης και αντικαθίστανται από μεταλλικές προθέσεις. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με ακρίβεια είναι υψίστης σημασίας, γι αυτό η διαδικασία ελέγχεται διαρκώς από ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία και για αυτό πρέπει να γίνεται από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό.

3ο Στάδιο

Η σύγκλειση του τραύματος κατά την ανατομική τάξη εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή λειτουργία των μυών πέριξ του γόνατος και άρα τη γρήγορη αποκατάσταση.

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί συνολικά περίπου 2 ώρες.

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που παραμένει ο ασθενής στο νοσοκομείο κατά την αρθροπλαστική επέμβαση;

Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο πραγματοποιείται την ημέρα της επέμβασης και συνήθως  ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο 2 – 3 ημέρες μετά την επέμβαση. Βέβαια, σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο από τον ιατρό, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω παρακολούθηση. Τότε, ενδέχεται η παραμονή του στο νοσοκομείο για παραπάνω διάστημα.

Ποια είναι τα βήματα μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Ο ασθενής μετά την αρθροπλαστική επέμβαση γόνατος θα πρέπει να παρακολουθείται από έναν φυσικοθεραπευτή. Εκείνος θα του προτείνει την κατάλληλη θεραπεία και ασκήσεις που θα τον βοηθήσουν να επανέλθει όσον το δυνατόν συντομότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Για τον πρώτο καιρό πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άθληση και οι απότομες κινήσεις που μπορεί να επιβαρύνουν το γόνατο.

Ενδέχεται να υπάρχουν επιπλοκές μετά την αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική είναι μια ασφαλής επέμβαση που αποκαθιστά την ικανότητα του ασθενούς να συμμετέχει στις δραστηριότητές του χωρίς πόνο. Η μόλυνση του τραύματος είναι από τις σπάνιες καταστάσεις που μπορεί να επιπλέξουν την επέμβαση.

Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Πέτρος Μπουντογιάννης έχει πολυετή εμπειρία σε χειρουργικές επεμβάσεις όπως η Αρθροπλαστική Γόνατος και είναι ο πλέον κατάλληλος για να απαντήσει τα ερωτήματά σας σχετικά με τη συγκεκριμένη επέμβαση. Ο ίδιος δίνει έμφαση στην εξατομικευμένη θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κάθε ασθενή.