Categories
Uncategorized

Ποδηλασία και Προβλήματα στα Γόνατα

Η ενασχόληση με το ποδήλατο είναι μια αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων πλέον σε σχεδόν όλο τον κόσμο. Σε μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου, μάλιστα, αποτελεί ένα κύριο μέσο καθημερινής μετακίνησης, προς την εργασία ή διάφορες άλλες δραστηριότητες, εκτοπίζοντας άλλα πιο παραδοσιακά μέσα μεταφοράς όπως το αυτοκίνητο.

Στην Ελλάδα ακόμα η ποδηλασία έχει να κάνει κυρίως με σκοπούς αναψυχής. Μικρές ή μεγαλύτερες βόλτες σε εξωαστικό περιβάλλον ή ακόμη και σε γειτονιές μεγάλων πόλεων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πιο σπάνια χρησιμοποιείται το ποδήλατο για τακτική καθημερινή μετακίνηση από νεότερους, κυρίως αθλητικούς ανθρώπους. Οι αθλητές, βεβαίως, της ποδηλασίας αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία με τακτική προπόνηση και με σκοπούς επίτευξης επιδόσεων.

Μπορεί η ποδηλασία να προκαλέσει προβλήματα στα γόνατα;

Κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενοι κύκλοι φόρτισης του γόνατος που εμπλέκουν όλες τις μυϊκές ομάδες του μηρού και της γαστροκνημίας. Η συνεχής άσκηση αυτών των μυών μπορεί να καταλήξει σε τραυματισμό τους ή κάκωση των καταφυτικών τενόντων τους στα οστά.

Τετρακέφαλος

Αποτελεί την κινητήριο δύναμη του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος. Η σύσπασή του, μέσω της έλξης της επιγονατίδας εκτείνει (τεντώνει) το γόνατο.

Η συνεχής επανάληψη αυτής της διαδικασίας μπορεί να δημιουργήσει θλάση στον τετρακέφαλο, είτε φλεγμονή στην κατάφυσή του στην επιγονατίδα, κατάσταση που αποκαλείται φλεγμονή καταφυτικού τένοντα του τετρακεφάλου.

Επιγονατίδα

Αντίστοιχη κάκωση με εκείνη του τετρακέφαλου μπορεί να εμφανιστεί και στον τένοντα της επιγονατίδας, που αποτελεί την τελική κατάληξη του εκτατικού μηχανισμού στην κνήμη.

Σε ασθενείς δε που έχουν προϋπάρχουσα εκφύλιση των τενόντων αυτών λόγω ηλικίας ή κάποιας ρευματοπάθειας, μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και ρήξη του τένοντα του τετρακεφάλου ή της επιγονατίδας.

Οι οπίσθιοι μηριαίοι μύες επίσης συμμετέχουν ενεργά σε όλο το εύρος κίνησης του γόνατος. Αντιστοίχως μπορεί να παρατηρηθεί θλάση του οπίθιου μηριαίου (hamstrings)  και φυσικά τενοντίτιδα της κατάφυσής του στην εγγύς κνήμη, κατάσταση που καλείται τενοντίτιδα του χήνειου πόδα.

Η επιγονατίδα είναι αυτή που χρησιμοποιείται κατά κόρον και είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε φθορά του χόνδρου της. Επιπλέον, η χονδροπάθεια της επιγονατίδας ταλαιπωρεί πολλούς ποδηλάτες με πόνο στην πρόσθια επιφάνεια της άρθρωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τέλος, η ρήξη μηνίσκου είναι μια κατάσταση που οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη τριβή του μηριαίου οστού πάνω ιδιαίτερα στο οπίσθιο τριτημόριο της κνήμης.

Γαστροκνήμιος Μυς

Ο γαστροκνήμιος μύς είναι αυτός που κάνει κάμψη της ποδοκνημικής άρθρωσης κατά τη διάρκεια της χρήσης του ποδηλάτου. Η έκφυση του μυ είναι στο κάτω μέρος του μηριαίου οστού, ακριβώς πίσω από την άρθρωση του γόνατος. Η τενοντίτιδα του γαστροκνημίου θα εκδηλωθεί με πόνο σε εκείνη την περιοχή με επέκταση στο άνω τριτημόριο της κνήμης.

Εκτός από τους μυϊκούς τραυματισμούς γύρω από το γόνατο η ποδηλασία μπορεί να προσβάλλει και τα ίδια τα στοιχεία της άρθρωσης, όπως οι χόνδροι και οι μηνίσκοι.

Συμπερασματικά, οι τραυματισμοί σχετιζόμενοι με την ποδηλασία μπορεί να κρατήσουν τον ασθενή μακριά όχι μόνο από την αγαπημένη του ενασχόληση αλλά και απ’ την υπόλοιπη καθημερινότητά του. Συχνά απαιτείται η συμβουλή του Ορθοπαιδικού Χειρουργού για εξατομικευμένη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *