Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα

Η τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό ή βλάβη στον τένοντα που συνδέει την κνήμη με την επιγονατίδα. Στο σημείο συνήθως υπάρχει φλεγμονή, η οποία ευθύνεται για οίδημα και έντονο πόνο. Η τενοντίτιδα ή αλλιώς τενοντοπάθεια στην περιοχή της επιγονατίδας μπορεί να προκληθεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συχνή σε αθλητές του στίβου ή άλτες. Για το λόγο αυτό, η πάθηση είναι γνωστή στη διεθνή βιβλιογραφία και με τον όρο «γόνατο του άλτη». 

Ποιοι λόγοι οδηγούν στην τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα;

Οι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνιση της τενοντίτιδας επιγονατιδικού τένοντα σχετίζονται με την καταπόνηση του γόνατος. Η επιβάρυνση του γόνατος και οι ενδεχόμενοι τραυματισμοί ενδέχεται να προκληθούν μετά από:

  • Συχνά άλματα
  • Απότομες κινήσεις
  • Επαναλαμβανόμενη κάμψη/έκταση του γόνατος
  • Γονάτισμα

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα που αισθάνεται κάποιος που πάσχει από τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα είναι ο πόνος. Ο πόνος είναι αισθητός στο εμπρόσθιο ή οπίσθιο τμήμα του γόνατος και μπορεί να είναι ήπιος σε αρχικό στάδιο. Τότε είναι που ο ασθενής τείνει να αγνοεί τα συμπτώματα ή αποδίδει τον πόνο σε κάποια άλλη αιτία.

Όσο συνεχίζει, όμως, την καταπόνηση τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα. Εκτός από τον πόνο, μπορεί να υπάρχει δυσκαμψία και δυσκολία ακόμα και στις απλές κινήσεις (όπως το περπάτημα). Είναι, επίσης, συχνό φαινόμενο να παρατηρείται οίδημα τοπικά στην επιγονατίδα.

Πρόληψη της τενοντοπάθειας επιγονατιδικού τένοντα

«Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν», είχε πει ο Ιπποκράτης. Για αυτό είναι σημαντικό να προσφέρουμε μερικές συμβουλές για το πώς μπορεί να προληφθεί η πάθηση. Η τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα μπορεί να αποφευχθεί εάν:

  • Στην περίπτωση των αθλητών, ακολουθείται η σωστή τεχνική
  • Γίνεται χρήση κατάλληλου εξοπλισμού ανάλογα με το άθλημα
  • Ακολουθείται ένα επαρκές πρόγραμμα προθέρμανσης και αποθεραπείας
  • Δίνεται βάση στην ενδυνάμωση του τετρακεφάλου
  • Γίνεται χρήση κατάλληλων υποδημάτων

Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα και αθλητισμός

Η τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα εμφανίζεται πολύ συχνά σε αθλητές και για αυτό η πάθηση ανήκει στις λεγόμενες «αθλητικές κακώσεις». Η «σκληρή» προπόνηση, η καταπόνηση του σώματος και η ανάγκη για συνεχή βελτίωση των επιδόσεων προκαλούν πολλές φορές τραυματισμούς.

Ο τραυματισμός στο γόνατο και κυρίως η τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα εμφανίζονται συχνά σε άλτεςδρομείςποδοσφαιριστέςχορευτέςαθλητές του basket ή του volley.

Ωστόσο, οι ασθενείς που επισκέπτονται το ιατρείο μας, δεν είναι μόνο αθλητές. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μετά από πτώση ή μετά από κάποια απότομη κίνηση είναι πιθανό να τραυματίσουν το γόνατό τους. Ο τραυματισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του επιγονατιδικού τένοντα, ακόμα και στη ρήξη του.

Πώς τίθεται η διάγνωση;

Η διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνει αρχικά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και την ανάλυση της συμπτωματολογίας. Έπειτα, πραγματοποιείται η απαραίτητη κλινική εξέταση. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα εντοπίσει πιθανή διόγκωση στο σημείο της επιγονατίδας, ευαισθησία ή πόνο κατά την ψηλάφηση ή την κίνηση. Ανάλογα την περίπτωση, μπορεί επιπρόσθετα να πραγματοποιηθεί υπέρηχοςμαγνητική τομογραφία ή ακτινογραφία.

Ποια είναι η θεραπεία για την τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα;

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Σε αρχικό στάδιο, η τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

  • Ξεκούραση και αποφυγή της έντονης άθλησης
  • Χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Τοποθέτηση παγωμένων επιθεμάτων (παγοθεραπεία)
  • Χρήση ειδικού νάρθηκα
  • Ενέσεις κορτικοστεροειδών
  • Εγχύσεις PRP

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία;

Το χειρουργείο επιλέγεται στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα επιμένουν και ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του πάσχοντος ιστού και την αποκατάσταση της βλάβης. Η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που η τενοντίτιδα έχει οδηγήσει σε ρήξη επιγονατιδικού τένοντα.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πέτρος Μπουντογιάννης διαθέτει πολυετή εμπειρία στη χειρουργική και μη χειρουργική αντιμετώπιση όλου του εύρους των ορθοπαιδικών παθήσεων. Επιλέγει να εφαρμόζει τις πλέον νεότερες μη επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, προσαρμόζοντας κάθε φορά τη θεραπεία στις ανάγκες του ασθενούς. Σήμερα, διατελεί επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αμαρουσίου και της κλινικής Metropolitan General. Εάν αισθανθείτε ήπιο ή εντονότερο πόνο στο γόνατο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.