Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου ή αλλιώς υπακρωμιακής προστριβής αποτελεί έναν από τους συχνότερους παράγοντες που προκαλούν πόνο στην άρθρωση του ώμου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια στροφικών κινήσεων.

Το σύνδρομο αυτό είναι αποτέλεσμα της  προστριβής της κεφαλής του βραχιονίου στο ακρώμιο. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από το 50% των περιπτώσεων πόνου στον ώμο εμπίπτουν στο σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου.

 

Σύνδρομο Πρόσκρουσης ώμου: Ποιες παθολογίες αφορά;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου εμπεριέχει ένα ευρύ φάσμα παθολογιών του υπακρωμιακού χώρου  όπως:

Ποια η αιτιολογία του;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου είναι αποτέλεσμα της μείωσης του υπακρωμιακού  χώρου, γεγονός που προκαλεί την πρόσκρουση των τενόντων.

 Η κύρια αιτιολογία του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου είναι η υπερβολική καταπόνηση του ώμου, όπως συμβαίνει στον αθλητισμό. Ταυτόχρονα, στους παράγοντες που συμβάλουν στη στένωση του υπακρωμιακού  χώρου, προκαλώντας το σύνδρομο αυτό, περιλαμβάνονται:

  • Η ανατομική ανωμαλία του ακρωμίου
  • Οι αλλοιώσεις των τενόντων, λόγω προχωρημένης ηλικίας
  • Η μυική αδυναμία του στροφικού πετάλου ή της ωμοπλάτης
  • Η εκφυλιστική τενοντοπάθεια

 

 

Σύνδρομο Πρόσκρουσης ώμου: Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Το κύριο σύμπτωμα με το οποίο εμφανίζεται είναι το έντονο άλγος, ακόμη και σε κατάσταση ακινησίας. Ο πόνος γίνεται ιδιαίτερα έντονος κυρίως κατά την απαγωγή του ώμου. Προοδευτικά, ο πόνος αυξάνεται, περιορίζοντας σημαντικά το εύρος κίνησης του ώμου και δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα του ασθενούς. Σε προχωρημένο στάδιο, οι ασθενείς αναφέρουν πόνο ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

 

Πώς διαγιγνώσκεται;

Για τη διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου είναι απαραίτητη η ενδελεχής εξέταση της κλινικής εικόνας του ασθενούς από ένα εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, καθώς και η λήψη ενός εκτεταμένου ιστορικού. Για την επιβεβαίωση της πάθησης ο Ορθοπαιδικός εφαρμόζει ορισμένες κλινικές δοκιμασίες στον ασθενή, με συνηθέστερες το Neer test, το Hawkins test αλλά και το θετικό επώδυνο τόξο. Τέλος, ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία.

 

 

Σύνδρομο Πρόσκρουσης ώμου: Πώς αντιμετωπίζεται;

Συντηρητική θεραπεία

Σε αρχικό στάδιο, επιλέγεται η συντηρητική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Στη θεραπεία αυτή περιλαμβάνονται τα εξής μέσα:

  • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Εφαρμογή πάγου
  • Ένταξη σε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
  • Χορήγηση κορτικοστεροειδών ενέσεων

 

Χειρουργική θεραπεία

Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση.

Η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι η αρθροσκόπηση ώμου. Πρόκειται για μια Ελάχιστα Επεμβατική τεχνική. Κατά την επέμβαση αυτή, πραγματοποιείται η αφαίρεση του φλεγμαίνοντος  θυλάκου, αλλά και τμήματος του ακρωμίου. Η σύγχρονη αυτή τεχνική προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Ελάχιστα τραυματική μέθοδος
  • Άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος
  • Προστασία των γειτονικών ιστών

H αρθροσκόπηση ώμου συνδέεται με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αγγίζοντας το 95%.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Χειρουργό για οποιοδήποτε ζήτημα υγείας σας απασχολεί.