Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας είναι ένα από τα λεγόμενα σύνδρομα υπέρχρησης και απαντάται συχνότερα σε αθλητές του στίβουδρομείς μεγάλων αποστάσεων ή ποδηλάτες.  Εκδηλώνεται με πόνο στο γόνατο, αλλά κάποιες φορές ο πόνος είναι αισθητός μέχρι το ισχίο. Είναι χαρακτηριστικό πως εμφανίζεται αρχικά με ήπια συμπτώματα, τα οποία όμως επιμένουν ή γίνονται εντονότερα στη συνέχεια.

Τι είναι η λαγονοκνημιαία ταινία;

Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια παχιά ταινία ελαστικού συνδετικού ιστού (περιτονία). Εκφύεται από την άρθρωση του ισχίου (λαγόνιος ακρολοφία), εκτείνεται κατά μήκος του μηρού και τελικά καταφύεται πλάγια της κνήμης. Με απλά λόγια, η λαγονοκνημιαία ταινία συνδέει κατά κάποιο τρόπο το ισχίο με το γόνατο, επιτρέποντας τη στήριξη και την κίνηση. Μάλιστα, αποτελεί τη μεγαλύτερη περιτονία του ανθρωπίνου σώματος και η σωστή λειτουργία της είναι άκρως σημαντική.

Πώς προκαλείται το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας;

Στην ευρύτερη περιοχή του γόνατος, εκεί όπου καταλήγει η λαγονοκνημιαία ταινία βρίσκεται ένας ορογόνος θύλακας. Η παρουσία του ορογόνου θύλακα επιτρέπει τη σύνδεση της ταινίας με την άρθρωση στο σημείο του μηριαίου κονδύλου. Όταν, λοιπόν, γίνεται υπέρχρηση, δηλαδή επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του γονάτου, η λαγονοκνημιαία ταινία καταπονείται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρορήξεις της ταινίαςερεθισμός ή φλεγμονή που μπορεί να εντοπιστεί και στον ορογόνο θύλακα.

Επιβαρυντικοί παράγοντες για το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

Η αιτία εμφάνισης του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι ο τραυματισμός που προκαλείται εξαιτίας της υπέρχρησης. Παράγοντες που συνήθως επιβαρύνουν την κατάσταση και τείνουν να οδηγούν στο σύνδρομο είναι οι εξής:

  • Αδυναμία του μέσου γλουτιαίου μυ και γενικότερα αδυναμία των μυών του ισχίου
  • Παρεκκλίσεις βάδισης (π.χ. ραιβά γόνατα)
  • Ανισκοσκελία
  • Λανθασμένη τεχνική τρεξίματος
  • Πολύωρη και έντονη προπόνηση πολλών χιλιομέτρων

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το σύνδρομο;

Στην αρχή, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια. Ο ασθενής αισθάνεται πόνο στο εξωτερικό μέρος του γονάτου κατά τη βάδιση, ο οποίος είναι διακοπτόμενος και υποφερτός. Στη συνέχεια, όμως, εάν η καταπόνηση συνεχιστεί, τότε τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Ο πόνος γίνεται οξύς κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας ή ακόμα και μετά από αυτή. Μάλιστα, είναι πιο έντονος στην κατηφόρα, όταν δηλαδή ασκείται περισσότερη πίεση στο γόνατο. Σε προχωρημένο στάδιο, είναι πιθανό ο πόνος να είναι αισθητός όταν ο ασθενής στέκεται απλώς όρθιος ή ξεκουράζεται.

Είναι σημαντικό ο ασθενής να απευθυνθεί στον ιατρό από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα αναλάβει να διαπιστώσει την ακριβή αιτία του πόνου και να δώσει στον ασθενή σημαντικές συμβουλές για την αποφυγή του.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Μόλις ο ασθενής επισκεφτεί τον ιατρό, θα κληθεί να του αναλύσει τα συμπτώματα και να απαντήσει σε κάποιες βασικές ερωτήσεις σχετικά με τον τραυματισμό. Αφού συλλεχθεί το ιατρικό του ιστορικό, θα ακολουθήσει η κλινική εξέταση. Ο ιατρός θα εξετάσει τυχόν ευαισθησία στην περιοχή του έξω μηριαίου επικόνδυλου, ανισοσκελία και θα διαγνώσει σημεία μυϊκού σπασμού. Μέσω της ψηλάφησης, αλλά και επιπλέον εξετάσεων, όπως π.χ. Ober’s test ή μαγνητική τομογραφία, θα βρεθεί το είδος και το ακριβές σημείο της βλάβης.

Ποια είναι η θεραπεία για το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας;

Ανάλογα με την κλινική εικόνα και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς, ο Ορθοπαιδικός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εκείνον.

Εάν η πάθηση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, τότε η αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον πόνο. Παράλληλα είναι απαραίτητη η χρήση πάγου (παγοθεραπεία) και η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Στο πλαίσιο μιας συντηρητικής θεραπείας μπορεί να γίνει θεραπεία με Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP) για την ταχεία επούλωση της βλάβης. Εξίσου αποτελεσματική ενδέχεται κατά περίπτωση να είναι η φυσικοθεραπεία.

Εάν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στις παραπάνω θεραπείες και τα συμπτώματα επιμένουν, τότε επιλέγεται η επεμβατική οδός. Η χειρουργική θεραπεία κρίνεται απαραίτητη στις περιπτώσεις που το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι σε προχωρημένο στάδιο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα του ασθενούς. Τότε, η επέμβαση περιλαμβάνει την απελευθέρωση κατά 2 εκ. της λαγονοκνημιαίας ταινίας στο σημείο όπου εφάπτεται στον έξω μηριαίο επικόνδυλο.

Ο Στρατιωτικός Ιατρός Μπουντογιάννης Πέτρος είναι εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τραυματιολόγος με πολυετή εμπειρία τόσο στην χειρουργική όσο και στη μη χειρουργική αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων. Παρουσιάζει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος και έχει εκπαιδευτεί στις πλέον σύγχρονες μεθόδους για την αποκατάστασή τους. Επικοινωνήστε με τον ιατρό ήδη από τα πρώτα συμπτώματα της πάθησης!