Σπονδυλική Στένωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Με τον όρο σπονδυλική στένωση νοείται η ελάττωση του χώρου του σπονδυλικού σωλήνα. Η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια να πιέζονται τα νεύρα κι ο νωτιαίος μυελός.
Εμφανίζεται το ίδιο συχνά σε άντρες και γυναίκες και ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης;
Το κύριο σύμπτωμα της σπονδυλικής στένωσης είναι ο πόνος κατά τη κίνηση του ασθενούς και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των κάτω άκρων. Άλλα, συνήθη συμπτώματα είναι:
- Πόνος στην περιοχή των ποδιών
- Αίσθημα μουδιάσματος στα κάτω άκρα
- Διαταραχές στο ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα
- Οσφυαλγία
Ποια είναι τα αίτια της σπονδυλικής στένωσης;
Η βασικότερη αιτία εμφάνισης της σπονδυλικής στένωσης είναι η φθορά που έχουν υποστεί οι σπόνδυλοι με το πέρας των χρόνων. Άλλες, συνήθεις αιτίες της εμφάνισης σπονδυλικής στένωσης είναι:
- Η ύπαρξη κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου
- Η πάχυνση κι η σκλήρυνση των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης
- Η εκφύλιση και πάχυνση των αρθρώσεων μεταξύ των σπονδύλων
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της σπονδυλική στένωσης;
Η διάγνωση πραγματοποιείται από τη λήψη ιστορικού του ασθενούς και τη φυσική εξέταση που περιλαμβάνει την ικανότητα του ασθενούς για περπάτημα. Στη συνέχεια, ο ιατρός θα συστήσει την πραγματοποίηση παρακλινικών εξετάσεων που θα περιλαμβάνουν την ακτινογραφία και τη μαγνητική τομογραφία.
Πώς αντιμετωπίζεται η σπονδυλική στένωση;
Η θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης που βρίσκεται η πάθηση και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής.
Στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν είναι έντονα και δεν προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητα του ασθενή, τότε συνιστάται συντηρητική θεραπεία. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει την χορήγηση παυσίπονων, αντιφλεγμονωδών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, για την ανακούφιση του πόνου του ασθενούς και την ενίσχυση της ψυχολογίας του. Παράλληλα, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων του ασθενούς βοηθάει στην ύφεση των συμπτωμάτων του.
Η ύπαρξη νευρολογικών συμπτωμάτων οδηγεί στην επιλογή της χειρουργικής αντιμετώπισης. Σκοπός της χειρουργικής αποκατάστασης είναι η αποσυμπίεση των πιεζόμενων νεύρων. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα είναι:
- Η κλασική πεταλεκτομή, όπου ο ασθενής υποβάλλεται σε αφαίρεση των τμημάτων των σπονδύλων που συμβάλουν στην πίεση.
- Η σπονδυλοδεσία, στην περίπτωση που οι εκτεταμένες πεταλεκτομές δημιουργούν συνθήκες αστάθειας της σπονδυλικής στήλης.
Ποιες είναι οι επιπλοκές κατά την χειρουργική επέμβαση;
Η χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της σπονδυλικής στένωσης όταν πραγματοποιείται από έμπειρο κι εξειδικευμένο ιατρό είναι μια από τις ασφαλέστερες χειρουργικές επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, οι επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν είναι:
- Η επιμόλυνση του χειρουργικού τραύματος
- Διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού
Ποια είναι η διαδικασία μετά την χειρουργική επέμβαση;
Η δραστηριότητα και η κινητικότητα του ασθενούς βελτιώνεται σταδιακά. Ο μετεγχειρητικός πόνος θα περιοριστεί μετά από 1-2 εβδομάδες. Συνήθως, η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες υπολογίζεται ότι πραγματοποιείται 1 μήνα μετά την επέμβαση.
Ο ιατρός, ανάλογα με την μετεγχειρητική κατάσταση του ασθενούς, μπορεί να συστήσει την πραγματοποίηση φυσικοθεραπειών. Στην συνέχεια, αφού υποχωρήσει ο πόνος, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης των μυών της μέσης.
Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με τη σπονδυλική στένωση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη για να σας κατευθύνει και να προτείνει την κατάλληλη λύση στο πρόβλημά σας.