Σκολίωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η σκολίωση αποτελεί μια τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκολίωσης, που εμφανίζονται σε διακριτές ηλικιακές ομάδες ασθενών.

  • Η ιδιοπαθής εφηβική σκολίωση είναι ο πιο συχνός τύπος της νόσου. Εμφανίζεται συνήθως σε κορίτσια και επιδεινώνεται στα χρόνια της εφηβείας, οπότε και αναπτύσσεται σκελετικά το παιδί. Υπάρχει κύρτωση της σπονδυλικής στήλης προς το πλάι και ταυτόχρονα στροφή των σπονδύλων. Είναι άγνωστης αιτιολογίας ενώ έχει συσχετιστεί με κληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες.
  • Η σκολίωση των ενηλίκων. Είναι συνήθως η σκολίωση της εφηβικής ηλικίας που δεν έχει διαγνωσθεί σε μικρότερη ηλικία.
  • Η εκφυλιστική σκολίωση. Απαντάται σε ασθενείς συνήθως άνω των 60 ετών και είναι αποτέλεσμα της εκφύλισης των στηρικτικών στοιχείων της σπονδυλικής στήλης, κυρίως των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των συνδέσμων.

Ποιες είναι οι αιτίες της σκολίωσης;

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι αγνώστου αιτιολογίας, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ισχυρή κληρονομική προδιάθεση μεταξύ των ασθενών.

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις, η σκολίωση εμφανίζεται στα πλαίσια κάποιου γενετικού συνδρόμου, όπως στο σύνδρομο Marfan και αλλού.

Τέλος, η σκολίωση μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα τραυματισμού και κατάγματος κάποιου σπονδύλου.

Πότε εμφανίζεται η σκολίωση;

Η ιδιοπαθής σκολίωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως, όταν εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες ο τύπος της σκολίωσης χαρακτηρίζεται ως επιθετικός. Με βάση την ηλικία που εμφανίζεται η σκολίωση, χωρίζεται σε 3 τύπους:

  • Νηπιακή σκολίωση: από την γέννηση μέχρι τα 3 έτη
  • Παιδική σκολίωση: από τα 3 έτη μέχρι τα 9 έτη
  • Εφηβική σκολίωση: από τα 9 έτη μέχρι τα 18 έτη

Η εκφυλιστική σκολίωση εμφανίζεται συνήθως μετά τα 60 έτη, κατ’ αντιστοιχία με την εκφύλιση των μεγάλων αρθρώσεων, π.χ. ισχίου, γόνατος.  

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της σκολίωσης;

Οι επιπτώσεις της σκολίωσης είναι ανάλογες με τον τύπο και τον βαθμό της παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης.  Αρκετές σκολιώσεις είναι ασυμπτωματικές ή προκαλούν μόνο αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή. Ωστόσο, οι πιο συνηθισμένες επιπτώσεις είναι:

  • Πόνος και έντονο αίσθημα δυσφορίας των οπίσθιων σπονδυλικών αρθρώσεων
  • Εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων
  • Σπονδυλική στένωση
  • Νευρολογικές επιπτώσεις, που μπορεί να επηρεάζουν την κινητικότητα του ατόμου

Τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε ολοκληρωτική φθορά της σπονδυλικής στήλης, εφόσον συνδυαστούν με τη χαλαρότητα των μυών.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της σκολίωσης;

Η σκολίωση θα πρέπει να εξεταστεί από Ορθοπαιδικό, ώστε να πραγματοποιηθεί η σωστή διάγνωση της.  Τα χαρακτηριστικά που οδηγούν τον Ορθοπαιδικό στην διάγνωσή της είναι:

  • Όταν ο ένας ώμος βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από τον άλλο
  • Όταν το ένα πλευρικό τόξο βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από το άλλο
  • Όταν η μέση της σπονδυλικής στήλης εμφανίζει ασυμμετρία
  • Όταν υπάρχει ύβος ( καμπούρα)

Πώς αντιμετωπίζεται η σκολίωση;

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης γίνεται ανάλογα με την ηλικία του ασθενή, το μέγεθος του κυρτώματος που εμφανίζει, το βαθμό επιδείνωσής της, το βαθμό ασυμμετρίας και τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής.

Στις περιπτώσεις που ο ασθενής βρίσκεται σε μικρή ηλικία ο Ορθοπαιδικός ενδεχομένως να  συστήσει την εφαρμογή ενός κηδεμόνα. Ο κηδεμόνας θα λειτουργήσει θεραπευτικά, από τη στιγμή που θα εμποδίσει την επιδείνωση της παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης.

Στις περιπτώσεις που ο ασθενής βρίσκεται σε μεγαλύτερη ηλικία και η κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης έχει ξεπεράσει τις 50ο, ή συνδυάζεται με έντονη ισχιαλγία, ο Ορθοπαιδικός θα συστήσει χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την διόρθωση του κυρτώματος με την σπονδυλοδεσία.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την πάθηση της σκολίωσης, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο και έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη, που θα σας κατευθύνει και θα σας προτείνει την κατάλληλη λύση στο πρόβλημά σας.