Οσφυαλγία – Ισχιαλγία : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η οσφυαλγία, όπως και η ισχιαλγία αποτελούν συμπτώματα διαφόρων παθήσεων που βρίσκονται στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Με τον όρο οσφυαλγία νοείται ο πόνος που εμφανίζεται από την περιοχή της μέσης μέχρι την περιοχή των μηρών.

Με τον όρο της ισχιαλγίας νοείται ο πόνος κατά μήκος των κάτω άκρων, λόγω ερεθισμού του ισχιακού νεύρου.

Τις περισσότερες φορές όταν υπάρχει έντονος βήχας μπορεί να επηρεάσει τον πόνο στη μέση και να εξαπλωθεί και στην περιοχή των κάτω άκρων.

Πώς συνδέεται η οσφυαλγία με την ισχιαλγία;

Η ισχιαλγία επηρεάζει τα κάτω άκρα του ανθρώπινου σώματος και οφείλεται, συνήθως, σε κάποιο τραυματισμό της νευρικής ρίζας που έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται πόνος στην περιοχή των ποδιών. Η οσφυαλγία εμφανίζεται ως πόνος στην περιοχή της μέσης. Οι παράγοντες που οδηγούν σε οσφυαλγία και ισχιαλγία είναι:

  • Η προχωρημένη ηλικία
  • Η κακή στάση του σώματος
  • Η παχυσαρκία
  • Τα χειρωνακτικά επαγγέλματα

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην οσφυαλγία-ισχιαλγία;

Η οσφυαλγία και η ισχιαλγία δεν αποτελούν παθήσεις. Συνεπώς, υπάρχουν άλλες αιτίες που οδηγείται ο ασθενής στην εμφάνισή τους. Ορισμένα αίτια είναι:

  • Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, που προκαλεί πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στα κάτω άκρα.
  • Η αρθρική κύστη, πρόκειται για την εμφάνιση εκφύλισης και κυστών στην περιοχή των αρθρώσεων(facet) μεταξύ των σπονδύλων που στην περίπτωση που επιμένουν επιφέρουν πόνο στην περιοχή της μέσης.
  • H θλάση των μυών στην περιοχή της μέσης.

 

οσφυαλγία ισχιαλγία

 Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της οσφυαλγίας-ισχιαλγίας;

Η διάγνωση πραγματοποιείται από έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό βάση του ιστορικού του ασθενή, καθώς και από την κλινική του εικόνα σε συνδυασμό με μια νευρολογική αξιολόγηση. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος ο ιατρός θα συστήσει την πραγματοποίηση απλής ακτινογραφίας ή και μαγνητικής τομογραφίας για τον αποκλεισμό άλλων ασθενειών.

Πώς αντιμετωπίζεται η οσφυαλγία-ισχιαλγία;

Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας-ισχιαλγίας εξαρτάται από τον πόνο και τα συμπτώματα που προκαλούν στον ασθενή. Αρχικά, ο ιατρός θα προτείνει συντηρητική αντιμετώπιση. Ο συνδυασμός αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, φυσικοθεραπείας και αποφόρτισης συνήθως οδηγεί σε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν βελτιώνεται με τα παραπάνω μέσα, ενδεχομένως να συσταθεί χειρουργική παρέμβαση, όπως για παράδειγμα μικροδισκεκτομή μεσοσπονδύλιου δίσκου ή σπονδυλοδεσία για σημαντική εκφύλιση των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την Οσφυαλγία και Ισχιαλγία  μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη για μία ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και μία έμπειρη γνώμη.