Εκτινασσόμενος δάκτυλος: Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής;
Με τον όρο εκτινασσόμενος δάκτυλος νοείται η παθολογική κατάσταση στην οποία κάποιο δάκτυλο στο χέρι παραμένει σε λυγισμένη θέση. Στην προσπάθεια για ευθειασμό του δακτύλου, εκείνο μαγκώνει κι επανέρχεται στην αρχική του θέση με μία απότομη κίνηση, όπως το τράβηγμα της σκανδάλης (trigger finger). Η νόσος προκαλείται λόγω πάχυνσης και φλεγμονής του ελύτρου (σωλήνα) μέσα απ’το οποίο ολισθαίνει ο τένοντας που κάμπτει το δάκτυλο.
Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει η πάθηση;
Τα συμπτώματα που εμφανίζει η πάθηση του εκτινασσόμενου δακτύλου, συνήθως, εμφανίζονται σταδιακά. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:
- Δυσκαμψία κάποιου δακτύλου, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες
- Το δάκτυλο να παραμένει μαγκωμένο σε λυγισμένη θέση, το οποίο με δυσκολία επανέρχεται στην αρχική του θέση
- Η ύπαρξη ογκιδίου στην περιοχή της παλάμης
- Το άλγος στην προσπάθεια κάμψης κάποιου δακτύλου
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πάθηση του εκτινασσόμενου δακτύλου μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε δάκτυλο, στην περιοχή του χεριού, ακόμη και τον αντίχειρα. Τα παραπάνω συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα κατά τις πρωινές ώρες, καθώς έχει επέλθει πολύωρη ακινησία των δακτύλων.
Ποιες είναι οι αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνιση της πάθησης;
Οι συχνότερες αιτίες που πυροδοτούν την εμφάνιση της πάθησης είναι:
- Οι επαναλαμβανόμενες κι επίπονες κινήσεις των δακτύλων. Στα άτομα που απασχολούνται χειρωνακτικά ή έχουν κάποιο χόμπι κατά το οποίο απαιτείται η επαναλαμβανόμενη χρήση των χεριών, είναι αρκετά πιθανό να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης του εκτινασσόμενου δακτύλου.
- Η ύπαρξη άλλων ασθενειών. Ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελούν προδιάθεση για την εμφάνιση της πάθησης.
- Το γυναικείο φύλο
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της πάθησης;
Η διάγνωση της πάθησης πραγματοποιείται από έναν έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο ιατρός θα λάβει το ιστορικό του ασθενή και στη συνέχεια θα τον εξετάσει κλινικά. Ο Ορθοπαιδικός θα ζητήσει από τον ασθενή να ανοίξει και να κλείσει το χέρι του, ελέγχοντας τις περιοχές του χεριού που εντοπίζεται το άλγος κι η δυσκολία στη κίνηση των δακτύλων.
Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία;
Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τα συμπτώματα και την ένταση που εμφανίζονται στον ασθενή. Σε πρώτο χρόνο, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα συστήσει στον ασθενή να ακολουθήσει συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:
- Την ξεκούραση των δακτύλων. Την αποφυγή, δηλαδή, δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν επιλαμβανόμενη χρήση των δακτύλων.
- Τη χρήση νάρθηκα
- Ασκήσεις για την καλύτερη κινητικότητα του δακτύλου
- Τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
Ωστόσο, αν τα συμπτώματα που εμφανίζονται στον ασθενή είναι επίμονα και με την εφαρμογή της συντηρητικής θεραπείας δεν έχει επέλθει κάποια βελτίωση, ο Ορθοπαιδικός θα προτείνει:
- Τις ενέσεις στεροειδών, που μπορεί να μειώσουν την υπάρχουσα φλεγμονή και να επιτρέψουν την ομαλή κίνηση του δακτύλου.
- Τη χειρουργική αντιμετώπιση, που μέσω μίας μικρής τομής ο χειρουργός να απελευθερώσει το φλεγμένον και πεπαχυσμένο έλυτρο που περιορίζει τον τένοντα, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα. Η επέμβαση δεν απαιτεί νοσηλεία και διαρκεί περίπου 10 λεπτά.
Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει άριστα αποτελέσματα, καθώς επέρχεται η άμεση κινητοποίηση του δακτύλου.
Για οποιαδήποτε απορία αναφορικά με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του εκτινασσόμενου δακτύλου, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο κι έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη. Ο ιατρός θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, με γνώμονα τις δικές σας ανάγκες.