Δισκοπάθεια αυχένα-μέσης: Πώς αντιμετωπίζεται;
Η δισκοπάθεια αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις που ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Είναι ουσιαστικά μια νόσος των μεσοσπονδυλίων δίσκων που βρίσκονται στην περιοχή του αυχένα ή της μέσης.
Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της δισκοπάθειας;
Οι αιτίες εμφάνισης της δισκοπάθειας είναι ποικίλες. Η σημαντικότερη αιτία είναι η κληρονομικότητα, που προδιαθέτει σε εκφύλιση των δίσκων και σε εμφάνιση των συμπτωμάτων.
- Οι βαριές σωματικές εργασίες, ειδικά αυτές που περιλαμβάνουν την άρση βαρών, αποτελούν ακόμα έναν παράγοντα πρώιμης εκφύλισης των μεσοσπονδύλιων δίσκων
- Τραυματισμοί, όπως πτώσεις από ύψος ή απότομες επιβραδύνσεις, μπορούν να τραυματίσουν τους δίσκους
Ωστόσο, η δισκοπάθεια συχνά προσβάλλει ασθενείς χωρίς κάποιο εμφανή επιβαρυντικό παράγοντα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της δισκοπάθειας;
Το πιο συχνό σύμπτωμα της δισκοπάθειας αποτελεί ο πόνος στην μέση ή στον αυχένα. Στη συνέχεια, επέρχεται η εμφάνιση δυσκαμψίας και η μειωμένη κινητικότητα στην περιοχή που εντοπίζεται το πρόβλημα.
Τα πιο σοβαρά συμπτώματα της δισκοπάθειας είναι:
- Το αίσθημα μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος στα άνω και κάτω άκρα
- Το αίσθημα πόνου και αδυναμίας στα άνω και κάτω άκρα
Η εμφάνιση του πόνου μπορεί να επιδεινώνεται κατά την διάρκεια κάποιων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και κινήσεων του ατόμου. Τα συχνότερα παραδείγματα επιδείνωσης του πόνου είναι όταν υπάρχει έντονος βήχας, φτέρνισμα και σκύψιμο.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της δισκοπάθειας αυχένα – μέσης;
Η διάγνωση της δισκοπάθειας πραγματοποιείται από Ορθοπαιδικό Χειρουργό, καθώς είναι ο καταλληλότερος γιατρός για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Ο γιατρός θα κάνει εκτίμηση μέσω της κλινικής εξέτασης προκειμένου να πραγματοποιήσει τη διάγνωση. Το επόμενο βήμα συνήθως αποτελεί η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας της πάσχουσας περιοχής, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
Πώς αντιμετωπίζεται η δισκοπάθεια αυχένα – μέσης;
Όταν η δισκοπάθεια βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, δηλαδή υπάρχει μόνο παρουσία πόνου τότε ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα συστήσει ξεκούραση του ατόμου από τις έντονες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει μέσα στη μέρα. Παράλληλα, σε συνδυασμό με την χορήγηση αντιφλεγμονωδών/ αναλγητικών και προγράμματος φυσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα που το ταλαιπωρούν.
Σε προχωρημένες καταστάσεις, που ο πόνος επηρεάζει τα κάτω και τα άνω άκρα, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα συστήσει χειρουργική αντιμετώπιση με μικροδισκεκτομή. Σ΄ αυτή τη περίπτωση, αφαιρείται η κήλη του δίσκου που πιέζει το νεύρο στην περιοχή του αυχένα ή της μέσης. Η μη αντιμετώπιση της υπάρχουσας κήλης μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε μυϊκή αδυναμία, ακόμα και παράλυση.
Πώς μπορεί να προληφθεί η ύπαρξη δισκοπάθειας;
Η πρόληψη ενάντια στην εμφάνιση δισκοπάθειας περιλαμβάνει διατήρηση της πλάτης σε ανατομική θέση, ειδικά όταν το άτομο κάθεται πολλές ώρες σε καρέκλα γραφείου. Άλλοι τρόποι για την πρόληψη της δισκοπάθειας του αυχένα-μέσης είναι:
- Ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ώστε να μην υπάρχει καταπόνηση των δίσκων
- Η συστηματική άσκηση, ώστε να ενδυναμωθούν οι μύες στην πλάτη και στον αυχένα
- Η αποφυγή πολύ ψηλών τακουνιών
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την Δισκοπάθεια αυχένα και μέσης μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας.