Αρθροπλαστική Ισχίου – Γόνατος

Πότε απαιτείται Αρθροπλαστική ισχίου – γόνατος;

Η αρθροπλαστική ισχίου-γόνατος απαιτείται όταν έχουν καταστραφεί ολικά οι αρθρικές επιφάνειες. Όταν οι χόνδροι που βρίσκονται είτε στο ισχίο είτε στο γόνατο έχουν υποστεί καταστροφή, έχει ως συνέπεια τα οστά να εφάπτονται μεταξύ τους και να παραμορφώνονται. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή κι ως αρθρίτιδα.  Όταν ο ασθενής πάσχει από αρθρίτιδα σε προχωρημένο στάδιο απαιτείται αρθροπλαστική.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Αρθροπλαστικής;

Η Αρθροπλαστική βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων επεμβάσεων για τους παρακάτω λόγους:

  • Η άρθρωση που χειρουργείται μπορεί να ελεγχθεί πλήρως, επιτρέποντας στον θεράποντα ιατρό να έχει λειτουργικότερο αποτέλεσμα
  • Ο χρόνος της επέμβασης μειώνεται
  • Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες επιπλοκών
  • Το χειρουργικό τραύμα είναι μικρότερο και η αιμορραγία μικρή
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρότερος από την απλή επέμβαση

Ποια είναι τα συμπτώματα που παραπέμπουν στην αρθροπλαστική ισχίου;

Το αρχικό σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι το άλγος στην περιοχή του ισχίου. Στην πορεία, η άρθρωση στην συγκεκριμένη περιοχή γίνεται λιγότερο εύκαμπτη και συνήθως εμποδίζονται οι καθημερινές κινήσεις του ασθενής όπως το περπάτημα. Συνήθως, όταν δεν αντιμετωπίζονται τα παραπάνω συμπτώματα, δημιουργούνται προβλήματα και δυσχέρειες και σε άλλα σημεία του σώματος όπως για παράδειγμα στη μέση, στο γόνατο κλπ..

Ποια είναι τα συμπτώματα που παραπέμπουν στην αρθροπλαστική του γόνατος;

Η αρθροπλαστική στην περιοχή του γόνατος διενεργείται όταν η οστεοαρθρίτιδα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ο πόνος σ’αυτή τη περιοχή γίνεται ιδιαίτερα οξύς και συνυπάρχουν συμπτώματα όπως οίδημα και δυσκαμψία. Όλα αυτά τα συμπτώματα δημιουργούν εμπόδια στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενή που επηρεάζουν άρρηκτα και την ψυχολογία του.

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που παραμένει ο ασθενής κατά την αρθροπλαστική επέμβαση;

Η εισαγωγή του ασθενούς για την επέμβαση της αρθροπλαστικής πραγματοποιείται, συνήθως, την ημέρα της επέμβασης. Συνήθως, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μέσα σε 2-3 ημέρες. Ωστόσο, αν ο ασθενής πάσχει από άλλα παθολογικά προβλήματα είναι πιθανόν να παραμείνει παραπάνω για την παρακολούθηση του μετά την επέμβαση.

Ποια είναι η μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενή;

Ο ασθενής μετά την αρθροπλαστική επέμβαση θα πρέπει να ακολουθήσει πρόγραμμα «κινησιοθεραπείας» υπό την επίβλεψη ενός φυσικοθεραπευτή. Στις περιπτώσεις του ισχίου και του γόνατος ο ασθενής με την βοήθεια του φυσικοθεραπευτή θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα για ενδυνάμωση των μυών που βρίσκονται σε αυτή τη περιοχή.  Οι χειρουργοί, τις περισσότερες φορές, αποθαρρύνουν τους ασθενείς να προβαίνουν σε δραστηριότητες που απαιτούν υψηλή δυναμική, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο και τα αθλήματα αντοχής.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές που ενέχει η επέμβαση της Αρθροπλαστικής;

Η επέμβαση της Αρθροπλαστικής συγκριτικά με τις συντηρητικές επεμβάσεις πλεονεκτεί καθώς εκμηδενίζει τις επιπλοκές.  Η επιπλοκή, που σπάνια μπορεί να εμφανιστεί, είναι η μόλυνση του εμφυτεύματος που θα τοποθετηθεί. Ωστόσο, η επιλογή ενός ιατρού με εμπειρία και γνώση μπορεί να μειώσει ακόμα κι αυτή την εμφάνιση επιπλοκής.

Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με τον έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Μπουντογιάννη Πέτρο.

Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Πέτρος Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ειδίκευση του στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο ΚΑΤ και σε ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας, τον καθιστά ικανό για την πραγματοποίηση της Αρθροπλαστικής επέμβασης.